Mednarodni filmski festival ZOOM : ZOOM.13

Klapa za najboljši slovenski otroški film ZOOM.13
LAKOTA

Avtorji: Kaja Smrekar, Ahac Mahkovič. Lina Rotar Paušič, Oskar F. Pšaker, Tin Rotar Paušič, Jure Šantej
Mentorica: Anka Kočevar
produkcija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Mestna knjižnica Ljubljana

Lakota s tradicionalno risano animacijo na papir in avtorsko glasbo upodablja neizprosno prehrambno verigo, znotraj katere se vzpostavljajo različna razmerja moči. Film kritično naslavlja sodobno stanje duha, ki ga zaznamuje neskončna lakota, hkrati pa s svojim koncem vzbuja upanje za človeštvo.

Klapa za najboljši slovenski mladinski filmZOOM.13
HREPENENJE

Avtor: Tadej Vintar
Direktor fotografije: Sergij Teraž

 

Film s prepričljivo zgodbo in igro ter vizualno simboliko do gledalca prenese občutke ujetosti in nesvobode, ki vzniknejo ob hrepenenju po ljubezni in partnerstvu, ki je v naših mislih nedosegljivo in nepredstavljivo zaradi ovir, ki si jih ali postavljamo sami ali tistih, ki nam jih postavlja družba.

Klapa za najboljši mednarodni otroški film ZOOM.13
MICA TICA / KITTY BIRDIE

Avtorji: skupinsko delo
Mentorja: Miroslav Klarić, Jadranko Lopatić
Produkcija: FKVK Zaprešić, Hrvaška

 

Enostavna, vendar učinkovita likovna podoba v kombinaciji tekstila, volne in kolaža podpira simpatično in zabavno zgodbo, ki se zaključi z moralnim naukom. Prepričljiv lik mačkona pa z domiselno idejo, kako uloviti ptičji plen, nostalgično prikliče v spomin Tom&Jerryja.

Klapa za najboljši mednarodni mladinski film ZOOM.13
Ovethinking.

Avtorica: Ciara Lyons, ZDA

 

Film po formuli »manj je več« tematizira najstniška vprašanja, ki so prežeta z občutki negotovosti in eksistencialnimi premisleki. Inovativna postavitev glavne protagonistke s hrbtom proti gledalcu ne zmanjša identifikacijskega in doživljajskega momenta, pač pa ga simbolno okrepi.

Posebna omemba žirije v slovenski otroški sekciji ZOOM.13
Beseda ni konj

Avtorji: Bine Praček, Eva Julija Rozman, Sabina Nadine Bogoev, Ema Hostar, Ana in Neža Štular
Mentorji: Andreja Goetz, Petra Stare, Andrej Štular
Produkcija: društvo za Slon, KD Nebo, produkcija Laute

 

Inovativna likovna podoba z uporabo starih predmetov v tehniki stop animacije mladim približa že pozabljene slovenske pregovore. Film je v skladu s starinskimi predmeti pospremljen z ustrezno avtorsko glasbo, ki so jo ustvarili mladi avtorji filma in mu vdihnili vzdušje kmečke izbe.

Posebna omemba žirije v slovenski mladinski sekciji ZOOM.13
SELFI

Avtorji: Nika Podbevšek, Julija Mekuč, Iida Hanninen, Jernej Žakelj, Marija Malovrh, Žan Marcel Stermecki, Tana Rošić, Urška Lupša, Eva Lavrič, Lea Buonassisi, Nika Karner, Liliya Holovatyuk, Alja Ločičnik, Jan Martinčič, Žan Žak Martinjak, Sara Teršar, Tjaša Pajsar
Mentorica: Špela Čadež
produkcija: ZVVIKS, Kolja Saksida; koprodukcija Srednja medijska in grafična šola

 

Film se začne in konča na enaki točki gledišča, ki v posamezniku v istem času in prostoru sproži različne občutke in interpretacije sveta, ki se odražajo tudi v različni likovni podobi posameznih animiranih sekvenc, ki nas popeljejo na miselni vrtiljak.

Posebna omemba žirije v mednarodni mladinski sekciji ZOOM.13
Early bloomers

Avtorica: Mia Luka Vicentić, Hrvaška

 

Film skozi čustveno in intimno prvoosebno pripoved odkrito osvetljuje problematiko, kateri posvečamo premalo pozornosti, to je spolno nadlegovanje in zloraba v zgodnjih najstniških letih.

Posebna omemba žirije v mednarodni mladinski sekciji ZOOM.13
42

Avtorica: Joana Caiano Tavares, Portugalska

 

Film skozi eksperimentalen filmski izraz izven okvirjev konvencij razmišlja o odraslosti in vlogah, ki jih igramo v razmerju moški-ženska. Zaradi simetričnih kadrov, scenografije ter prikupne drugačnosti protagonistov in zgodbe, se nam na trenutke zdi, da smo se znašli v filmskem svetu Wesa Andersona.    

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem