Mednarodni filmski festival ZOOM : ZOOM.11

FKVK Zaprešić (Hrvaška): Mrak film
ZLATA KLAPA ZA NAJBOLJŠI OTROŠKI FILM
Kaj je film v osnovi drugega kot igra svetlobe in teme? Projektorski žarek osvetli platno – in pred očmi zaživijo premikajoče se podobe. Film Mrak zadane v samo jedro filmskega aparata: spomni nas, da brez človeka, brez gibljivih teles, film ni prav nič, zgolj prazna črnina. Spomni nas, da je platno na začetku prazno, mračno, in da to praznino lahko s svetlobo in življenjem napolni šele umetnik. In zato si film Mrak zasluži zlato klapo.
Skupinsko delo, Studio DA (Rusija): Who is in charge here?
ZLATA KLAPA ZA NAJBOLJŠI MLADINSKI FILM
Z animiranimi filmi so se letos izkazali prevsem osnovnošolci, a tudi v srednjih šolah je zvrst še kako močna. To dokazuje film Who Is in Charge Here? ustvarjalcev Studia Da iz ruskega Sankt Peterburga. Film odlikuje izjemno obvladovanje stop motion tehnike, vendar poleg estetske izvedbe je žirijo navdušila še neustrašna sporočilnost. Ustvarjalci jasno in glasno izrekajo svoj politični komentar, a to počnejo s prefinjenim, preciznim občutkom za filmski jezik in filmsko izraznost. To so le ene izmed kvalitet, zaradi katerih filmu Who Is in Charge Here? žirija podeljuje zlato klapo.
The Cost of Applause (Ilirjana Memaj; Kosovo)
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE V SEKCIJI OTROŠKEGA FILMA
Dokumentarni filmi so na festivalu ZOOM v manjšini, a film Ilirjane Memaj dokazuje, da jih moramo jemati skrajno resno. The Cost of Applause nas popelje v zakulisje baletne predstave, v svet nenehnih treningov in neznosnih trenerjev. Režiserka ta svet opazuje trezno, neopazno, z razdalje, brez da bi dogajanje motila ali ga po nepotrebnem komentirala. Ona zgolj gleda, opazuje, končno sodbo pa pametno prepusti gledalcu – dokumentarni film v nasvetlejšem pomenu besede. The Cost of Applause si zasluži posebno omembo in prav poseben aplavz.
I don't want to live anywhere else (Anton Forsdik, Švedska)
POSEBNA OMEMBA V SEKCIJI OTROŠKEGA FILMA
Ole, glavni in edini lik filma Antona Forsdika, je dvanajstlenik. In je shizofrenik. Švedski film I Don't Want to Live Anywhere Else se v zgolj dveh minutah uspe suvereno spoprijeti s temo, ki ni prav nič preprosta – in niti malo otroška. Forsdikov pristop je nežen in občutljiv, a hkrati hladen in surov. Za svojo pogumnost, zrelost in estetsko dovršenost pa si film I Don't Want to Live Anywhere Else zasluži posebno omembo žirije.
Leteča animacija (delavnice animiranega filma, Pionirski dom)
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE V SEKCIJI OTROŠKEGA FILMA
Izmed vseh animiranih filmov na letošnjem festivalu je težko izbrati favorita, a žiriji je tokrat izstopala Leteča animacija. Udeleženci delavnice v Pionirskem domu so s podporo mentoric ustvarili igriv, razgiban in neskončno simpatičen filmski kolaž. Mary Poppins, Harry Potter in drugi knjižni junaki v filmu oživijo, poletijo. Le upamo lahko, da nas bodo mladi animatorji s svojimi vizijami zapeljevali še naprej. Posebno omembo žirije prejme film Leteča animacija.
Journey (Radheya Jegatheva; Avstralija)
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE V SEKCIJI MLADINSKEGA FILMA
Če bi film Journey predvajali v kinu ali na televiziji, ne bi verjetno nihče opazil, da je avtor v resnici petnajstletnik. Avstralec Radheya Jagatheva je ustvaril osemminutno računalniško animacijo, primerljivo s prav najbolj dovršenimi izdelki hollywoodske industrije. Film je mojstrski tako na tehnični kot tudi na pripovedni ravni, za nameček pa je Jegatheva sam tudi avtor glasbe – in zato si Journey zasluži zelo posebno omembo.
Pigeonhood (Partho Gupte; Indija)
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE V SEKCIJI MLADINSKEGA FILMA
Režiser Partho Gupte bi se moral učiti za maturo, a kaj, ko se mu je na okensko polico naselil golob. Raje kot knjigo vzame v roke kamero. Mine nekaj tednov, mesecev, in iz jajca se izvali mladiček Gary: Pigeonhood je film o odraščanju, vendar ne o človeškem. To je Garyjeva zgodba; zgodba, ki nam jo filmar približa s pomočjo spretne montaže in intimne prvoosebne pripovedi. In zato si Pigeonhood zasluži posebno omembo žirije.
Šah (Andraž Žigart, Aleš Ljoljo; Slovenija)
POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE V SEKCIJI MLADINSKEGA FILMA
Andraž Žigart in Aleš Ljoljo sta festivalu ZOOM že stara znanca, letos pa sta žiriji ponovno dokazala, za kako talentirana umetnika zares gre. Triminutni film Šah izkazuje prav vse elemente profesionalne filmske ustvarjalnosti: kameri in fotografiji je težko kaj očitati, po precizno dodelani zvočni podlagi in suverenem obvladovanju ritma in atmosfere pa bi se lahko zgledovali tudi največji. Žirija posebno omembo podeljuje filmu Šah.
Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem