delavnice 15. HOKUS POKUSA

Objavljamo urnik in delavnice, ki bodo potekale v sklopu Festivala znanosti in umetnosti HOKUS POKUS.

01.03.2022

foto: Igor Sukur

PROGRAM FESTIVALA

9.00 – otvoritev festivala

9.15 – 10.45 delavnice

11.00 – 11.30 gibalno-gledališka predstava Evolucija.

 

DELAVNICE

  • Evo_bakterije - zgodba o večnem boju med organizmi (Rampa Laboratorij)

Te zanima kaj je evolucija? Kako poteka? Veš kako je nastalo življenje na Zemlji? Kako se prilagajajo mikroorganizmi? Potem je delavnica ‘Evo_bakterije  zgodba o večnem boju med organizmi’ prava zate! Z mikrobiološkimi tehnikami se bomo preizkusili v laboratorijskem delu in posredno raziskovali skrivnosti evolucije! Naučili se bomo tudi kako lahko znanstvene poskuse izvajamo kar doma, kako pri tem pazimo na varnost in zabavo ter kaj pravijo umetniki o začetkih življenja na Zemlji.

  • Fosili (Botanični vrt Univerze v Ljubljani)

Učenci se bodo na delavnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani spoznali z rastlinami, ki so bile na zemlji že v času dinozavrov. Spoznali bodo katere so bile tiste prve rastline. Skozi delavnico se bodo tudi spoznali kako je potekala koevolucija nekaterih opraševalcev in rastlin. Za konec si bodo še sami pripravili naredili svoj fosil.

  • Metulji (Tehniški muzej Slovenije)

Tehniški muzej Slovenije se nahaja na obrobju Ljubljanskega barja, kjer je favna metuljev (dnevni in nočni)  kar dobro raziskana. Predstavili bomo, kljub kmetijstvu, izjemno pestrost različnih vrst metuljev. Najstarejši fosili, ki dokazujejo njihov obstoj segajo že več kot 100 milijonov let nazaj. Z otroki se bomo pogovarjali tudi o njihovem razvojnem ciklu od jajčec, gosenic do odraslih metuljev.

Otroci bodo izdelali svojega metulja iz papirja po modelu in ga pobarvali (npr. krila po vzorcih travniškega postavneža  ali srebrnega tratarja) ter mu  dodali preprost mehanizem s katerim bo metulj razpiral in zapiral krila.

  • Bitja prihodnosti (Pionirski dom; pedagoginja: Eva Kuhar Jeraj)

Že Darwin je v svoji teoriji predstavil, da se telesa in podobe bitij prilagajajo in spreminjajo glede na potrebe in način življenja. Kakšna bodo zemeljska bitja čez milijon let? Bo imel človek kakšno roko več, ki mu bo v pomoč pri vsakodnevnih opravilih? Kaj pa živali? Kako bo izgledal slon in kako ribe?  Na likovni delavnici bomo v zanimivi tehniki ustvarjali podobe bitij iz prihodnosti.

  • ŽužkoBOTI (Pionirski dom; pedagoginja: Nina Koželj)

ŽužkoBOTI so žuželčji robot, kinetične skulpturice, ki se s pomočjo preprostih mehanizmov premikajo. Na delavnici bomo spoznali enega od načinov povezovanja znanstvenih spoznanj z umetnostjo – sestavili bomo unikatne robote iz raznovrstnih predmetov, kjer bomo poskusili združiti likovno formo z funkcionalnostjo, ter se spoznali z zakonitostmi enosmernega toka. ŽužkoBOTI se bodo na koncu preizkusili v tekmovanju za najhitrejšega!

  • Dom nekoč in danes (Center arhitekture Slovenije)

Kakšne so razlike med starimi in novimi hišami? Kako so ljudje uporabljali svoje domove včasih in kako jih danes? Zakaj ohranjamo stare hiše in stare dele naselji? Na kaj je treba misliti pri prenavljanju starih hiš?

Včasih so imele alpske hiše v pritličju hlev, da je domače nadstropju manj zeblo. Bile so zidane in lesene, vse so imela zelo majhna okna. Kakšne pa so hiše, ki jih gradimo danes? Ali so ljudje nekoč svoje domove uporabljali drugače kot jih uporabljamo danes?

Kot pravi arhitekti, bomo naredili maketo stare kmečke hiše in jo skušali preoblikovati, prenoviti v sodobnejšo enodružinsko hišo.

  • Evolucija z animacijo (Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON)

Na delavnici se bomo spoznali z najstarejšo tehniko, risano animacijo. Vsak od udeležencev bo narisal en lik, ki ga bo v 24 sličicah evolucijsko transformiral v nekaj drugega. Ustvarjali bomo individualno ali v dvojicah in tako ustvarili niz kratkih fantastičnih evolucij. Iz vseh kreacij bo nastala ena risanka, ki jo bomo objavili na YouTube kanalu Društva Slon.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem