Festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS: 15. festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

V okviru festivala HOKUS POKUS bomo tudi tokrat raziskovali znanost in umetnost.

10.03.2022 - 11.03.2022

15. festival znanosti in umetnosti HOKUS POKUS

10. in 11. marec 2022

 

KDO? festival je namenjen vsem, ki jih zanima znanost in umetnost

KDAJ? 10. do 11. marec 2022

ROK ZA PRIJAVE ŠOLSKIH SKUPIN: 1. marec 2022

KJE? Pionirski dom in Festivalna dvorana (Vilharjeva cesta 11, Ljubljana)

 

Festival se bo tudi v petnajsti ediciji lotil prepletanja znanosti in umetnosti. Festivalsko dogajanje gradijo različne aktivnosti – dopoldanske interaktivne delavnice za osnovnošolce, skozi katere se predstavijo strokovnjaki, univerze, inštituti, društva, interdisciplinarni umetniki, pogovori z znanstveniki in umetniki , izobraževanje za učitelje in izid znanstvenega dnevnika. V sklopu razstave, ki spremlja festivalsko dogajanje, se bo predstavil intermedijski umetnik Sašo Sedlaček.

 

PRIJAVE ZA ŠOLSKE SKUPINE SO ZAPRTE.

 

TEMA FESTIVALA:  EVOLUCIJA – začetek ali konec?

Charles Darwin je postavil osnove razumevanja evolucije, ki govorijo o počasnih, naključnih spremembah v genskem materialu, kar v milijonih let privede do razvoja novih vrst.

Tehnološki razvoj civilizacije je omogočal vedno večje obvladovanje narave in okolja, tako da nismo več postali odvisni samo od naravnih zakonov, ampak si nekatere skušamo prilagajati sami. S tehnološkim razvojem namreč dobivamo orodja, ko lahko posegamo v samo bistvo naravnega izbora in naravnih zakonov, ki jim je bilo podrejeno življenje od njegovih začetkov pred kakšnimi tremi milijardami let.
Z metodami, ki nam bodo omogočale spreminjanje genov tudi pri ljudeh bomo lahko začeli posegati v samo bit življenja, v genski material, v osnovo evolucije. Naravni izbor oziroma evolucija je izjemno počasno, naključno spreminjanje genoma, v prihodnosti pa bomo lahko sami uravnavali evolucijo naše vrste s hitrimi, načrtovanimi spremembami genoma.

Kako bomo v prihodnosti ravnali ob poseganju v genom. Se bomo borili za tehnološki napredek in predvsem njegovo uporabo omejevali v razumskih mejah, ali bomo sledili znanosti in z umetnimi posegi v evolucijo izboljšali naše genome ter s tem prispevali k večji blaginji naše družbe? Bo morda gensko razslojevanje sledilo današnjemu trendu vedno večjega razslojevanja družbe?

 

 

Vodja festivala: Vesna Tripković
Kontakt: vesna@pionirski-dom.si; 040 857 579

 

Število prostih mest za sodelovanje na festivalu je omejeno. Prijave sicer sprejemamo do 1. marca 2022, vendar bomo zaradi lažje organizacije  veseli, če se zainteresirani prijavijo čimprej.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem