Preden me obneš na glavo, pomisli na naravo - razstava

Na najnovejši razstavi v Art centru razstavljajo: Blaž Porenta, Nina Starman Gombač, Anika Živec, Marko Verdnik, Ljubica Suna Čehovin, Nina Ostan, Kristjan Borovšak, Monika Bartol, Boris Beja, Boštjan Franetič.

Kdaj in kje
november 2023
SOB 18 NOV
18. 11. 2023 – 02. 12. 2023 Preden me obrneš na glavo, pomisli na naravo Art center

Razstava v Galeriji Art centra, Pionirski dom – center za kulturo mladih, Ljubljana

18. 11. 2023 – 2. 12. 2023

Razstavljajo: Blaž Porenta, Nina Starman Gombač, Anika Živec, Marko Verdnik, Ljubica Suna Čehovin, Nina Ostan, Kristjan Borovšak, Monika Bartol, Boris Beja, Boštjan Franetič.

 

Vsako umetniško udejstvovanje nas nagovarja z mejami, še bolje, z obmejnostmi. Umetnost, ki si lahko dovoli v svojo formo »zapakirati« najrazličnejše metafore in kritične misli, je zato vselej meja med prej in potem, med zgoraj in spodaj, med dovoliti si, ali potlačiti, med biti tih in nič povedati na glas. A čeravno se nam zdi, da je umetnost odvisna zgolj od ustvarjalca in gledalca, ki jo misli in gleda, posluša ali bere, je umetnost najbolj odvisna od prostora. 

 

Da bi lahko ustvarjali nove prostore, moramo najprej do potankosti prostor spoznati in ga razumeti, včasih tudi izkusiti z lastnim telesom. A v tem prostoru je nešteto variabel, ki nam prostor neprestano rušijo, četudi si ga sami tako zelo želimo graditi venomer na novo, višje, bolj udobnega. Prav ta udobnost posameznika, ki s potrošnitvom vpliva na dogajanja v prostoru, je del naše razstave. Misliti naravo preko embalaže in z ponovno uporabo embalaže v umetniškem procesu in likovnem delu. Embalaža, kot spregledan ustvarjalni proces, je naša največja sovražnica, ki se v obliki mikroplastike vžira v vse pore našega bivanjskega in naravnega prostora. V našem galerijskem prostoru pa nastopa kot gradnik, podlaga naše izjave in likovne artikulacije alpske dežele.

 

Umetnost nam pripoveduje in dokazuje, kako velik je bil naš Triglavski ledenik. Preko slikarskih platen lahko opazujemo gladino beneške lagune. Slikarji, še posebno romantični, so nam ponudili opozorilo, kako nemočni smo posamezniki proti naravi. Triglavski ledenik počasi izgineva in prerasla ga bo trava, od tod naša glasbena podlaga. 

 

Oj zelena, je vsa gora. Zelena je. In v tem »slovenskem zelenju«, kjer je podoba iz priljubljene embalaže ohranila svojo silhueto, zamenjala pa barvno skalo, nagovarjamo in opozarjamo javnost preko kolažev, klasičnih odtisov in s slikarskimi deli. V razstavo se vključujemo umetniki, likovni pedagogi in študentje Naravoslovnotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Prispevek vsakega posameznika je svojevrsten in gradnik pestrosti celote, hkrati pa nas razstava nagovarja z vprašnjem, kakšna bo ta vseslovenska gora v prihodnje – bela ali zelena.

 

Razstava je del projekta ELPIS, Erasmus+.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem