Art center

Art center
Vila, ki očara in začara
Komenskega 9, 1000 Ljubljana

Vila, ki očara in začara

Konec 19. stoletja je ljubljanski mestni svetnik in nadporočnik Ivan Velkavrh (oziroma Velkovrh), ki se je zavzemal za lepše mesto, dal na današnji Komenskega ulici 9 zgraditi družinsko vilo. Pročelje vile je bilo že tedaj razkošno okrašeno, zlasti na severni, vzhodni ter južni strani, ki so bile dobro vidne mimoidočim na ulicah.

 Od takrat naprej so se za rumenkastimi zidovi spisale številne zgodbe.

Med drugo svetovno vojno so se v hiši naselili Nemci, zatem so v njej namestili urade. Že leta 1926 je vilo kot družinski dom kupil Baltazar Baebler, a so stavbo po vojni, leta 1947, tedanjima solastnicama, družinama Baebler in Brecelj, odvzeli v denacionalizacijskem postopku.  Denacionalizacijski upravičenci so leta 2003 dobili odškodnino.

Enonadstropna vila je leta 1962 postala prostor Pionirske knjižnice, z njo pa se je v hišo naselili pionirski duh.

Ne le da pionirski duh stavbe vse od takrat ni zapustil, temveč se je desetletja kasneje še okrepil. Iz kleti se je povzpel vse do podstrešja.

Leta 2008 so se splošne knjižnice v Ljubljani združile v zavod Mestna knjižnica Ljubljana in Pionirska knjižnica se je s Komenskega ulice preselila v prostore Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi ulici.

 

Klet vile na Komenskega je bila že med delovanjem knjižnice namenjena kiparskim delavnicam Pionirskega doma, ko pa se je knjižnica iz zgornjih prostorov izselila, so v Pionirskem domu, ki jim je bilo v Baragovem semenišču že precej tesno, z ustvarjalnostjo želeli napolniti celo stavbo. Ljubljanski mestni občini so ponudili svoj program ter se postopoma lotili obnove dotrajanih prostorov in okolice.

Drug za drugim so prostori počasi dobivali novo podobo in vsebino. Rumenkaste vile, danes skrivnostno skrite med stavbami, ki spominja na domovanje Pike Nogavičke, se je prijelo ljubkovalno ime Čira Čara. Novo vsebino so nato prostori dobili med prvim počitniškim varstvom, ki ga je ekipa Pionirskega doma pripravila v vili. Ko so predstavniki Pionirskega doma zagledali obrise senc, ki so jih otroci narisali na stene, so vedeli, da bo to Art center, kjer bo v ospredju likovna ustvarjalnost otrok in mladih.

Gradbeno dovoljenje za prenovo vile so v Pionirskem domu pridobili leta 2014. S prenovo pa niso le obnovili stavbe, ampak so vhodni veži in drugim ohranjenim zgodovinskim elementom hiše vrnili nekdanji lesk.

Tako je hiša na Komenskega 9 Pionirskega doma dočakala temeljito obnovo. Ivan Velkavrh si je nekdaj želel stavbo, ki bo očarala mimoidoče in mestu dala pridih lepote. Dotrajana vila je dolgo časa bogatila mesto predvsem z raznolikimi vsebinami za otroke. Dejavnosti Pionirskega doma pa so številne mlade umetnike tako začarale, da so si umetniško ustvarjanje izbrali za svojo življenjsko pot. Zdaj, po celoviti prenovi, pa hiša ponovno očara tudi z videzom.

 

 

Kontakt: 05/90 35 823 (info točka)

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem