Pesniki sodobnosti – Glasovi prihodnosti

POT-VOT je projekt sodelovanja 5 projektnih partnerjev, ki bo poezijo in sodobne pesnike in pesnice približal mladim, učiteljem in lokalnim skupnostim v vseh partnerskih državah.

 

Ime projekta: Pesniki sodobnosti – Glasovi prihodnosti

Krajše ime: POT-VOT

Trajanje projekta: od 1. septembra 2022 do 31. marca 2025 (31 mesecev)

Koordinator projekta: Pionirski dom - Center za kulturo mladih (SI)

Partnerji projekta: Hartefakt fondacija (RS), Fundacja ARTeria (PL), PRO PROGRESSIONE KULTURALIS NONPROFIT KOZHASZNU KFT (HU), Association of Finnish Children’s Cultural Centers / Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto (FI)

 

 

POT-VOT je projekt sodelovanja 5 projektnih partnerjev, ki bo poezijo in sodobne pesnike in pesnice približal mladim, učiteljem in lokalnim skupnostim v vseh partnerskih državah.

Glavni cilj projekta je razvoj novih performativnih pesniških oblik. Umetniška ekipa bo v vsaki partnerski državi zadolžena za ustvarjanje umetniškega pesniško-izobraževalnega programa.

Ciljne skupine so sodobni, uveljavljeni pesniki, srednješolski pedagogi in mladi – srednješolci, ki se bodo povezali skozi pesniške dogodke, ki bodo izvedeni na njihovi šolah, ter širša lokalna skupnost.

Skozi projekt načrtujemo tudi literarne dogodke, okrogle mize in dve konferenci. Z vsemi dogodki želimo osvetliti pomen branja v šoli ter povezavo med uprizoritveno umetnostjo in poezijo. Načrtujemo tudi izdajo dveh knjig: prva knjiga bo pedagoški pripomoček, ki bo vključeval pesmi pesnikov, ki se bodo udeležili delavnic in bodo skupaj z umetniškimi ekipami iskali nove literarne performativne oblike, druga knjiga pa bo katalog za založnike s pesmimi glavnih petih pesnikov projekta.

20 umetnikov bo raziskovalo potencial pesniškega performansa, delilo inovativno metodologijo s 50 pesniki, 100 šolskimi učitelji in doseglo več kot 5000 mladih članov občinstva (srednješolcev) iz vseh 5 sodelujočih držav.

Mednarodni pesniški kolektiv bo glasnik metodološkega procesa, nastopil v 5 različnih državah in predstavil proces dela in potencial drugačnih oblik pesniškega večera na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

50 pesnikov bo opolnomočenih za nastopanje v šolah in povezanih s srednješolskimi učitelji za pričetek prakse rednega predstavljanja poezije v šolah. Najpomembnejši rezultat bo 50 literarnih prireditev na šolah – Dnevi poezije.

Za podporo prepoznavnosti pesnikov bodo organizirani aktivni literarni dogodki - 5 dogodkov Pesniški sprehodi po mestu: povezovanje poezije z življenjem v skupnosti in ponudba kakovostnih kulturnih programov za mesta s poudarkom na novih performativnih oblikah poezije.

Projekt bo zagotovil spolno enakost in se bo močno osredotočil na okoljsko trajnost. Eden najpomembnejših rezultatov bo tudi manifest, ki bo služil kot predlog za odločevalce za več poezije v šolah.

 

KONFERENCA O POMEMBNOSTI BRANJA V ŠOLSKEM SISTEMU

11. november 2022, Festivalna dvorana

V Pionirskem domu v sklopu projekta Poets of Today - Voices of Tomorrow pripravljamo mednarodno konferenco o pomembnosti branja v šolskem sistemu.

Več o konferenci

 

POZIV ZA PESNIKE IN PESNICE

Pionirski dom - Center za kulturo mladih objavlja poziv pesnikom in pesnicam za sodelovanje v projektu Ustvarjalne Evrope: Poets of Today - Voices of Tomorrow. Rok prijave je 20. december 2022.

Več informacij

 

 

MODUL 1

Pionirski dom - Center za kulturo mladih v januarju pripravlja delavnico za izbrane pesnike in pesnice (Modul 1).

Več informacij

 

MODUL 2

Pionirski dom - Center za kulturo mladih v februarju pripravlja delavnico za pedagoge in pedagoginje (Modul 2).

 

LJUBLJANSKI PESNIŠKI MARATON 2023

Ob svetovnem dnevu poezije v Pionirskem domu skupaj z Nežko Štruc in Dejanom Kobanom pripravljamo Ljubljanski pesniški maraton 2023.

Več informacij

 

MODUL 3

Pionirski dom - Center za kulturo mladih v soboto, 22. aprila pripravlja skupno delavnico za pedagoge in pedagoginje ter pesnike in pesnice s pesniškim večerom (Modul 3).

 

PESNIŠKI SPREHOD PO LJUBLJANI

Pionirski dom - Center za kulturo mladih v soboto, 17. junija, ob 11. uri pripravlja brezplačen dogodek - Poezija na sprehodu, na katerem se bo predstavilo 10 pesnikov in pesnic, ki sodelujejo v projektu. Več informacij

 

FRANKFURSKI KNJIŽNI SEJEM

V času Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer je Slovenija častna gostja, bo projekt Pesniki Sodobnosti – Glasovi prihodnosti omogočil predstavitev pesmi mednarodnega pesniškega kolektiva priznanih in uveljavljenih pesnikov. Več informacij

 

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem