Poziv pesnikom in pesnicam

Pionirski dom - Center za kulturo mladih objavlja poziv pesnikom in pesnicam za sodelovanje v projektu Ustvarjalne Evrope: Poets of Today - Voices of Tomorrow.

POZIV ZA SODELOVANJE V PROJEKTU POETS OF TODAY – VOICES OF TOMORROW

 

Mladi odrasli vse manj berejo poezijo. Eden izmed razlogov za to je, da premalo poznajo sodobno poezijo. 

Da bi jih navdušili za branje, bo deset slovenskih pesnic in pesnikov na določen dan leta 2024 obiskalo 10 slovenskih srednjih šol. Prišli_e bodo v razrede. Govorile_i bodo o poeziji, brali_e pesmi, odgovarjale_i na vprašanja. Tam bodo, da s svojim zgledom obudijo strast do poezije.

 

Bodi ena / eden od njih! Prijavi se!

 

Ponujamo ti delo s strokovnjakinjami s področij gledališča, improvizacije in govorne tehnike, ki ti bodo pomagale, da se pripraviš na nastop v razredu, pridobljena znanja pa lahko uporabiš tudi pri svojih pesniških nastopih.

 

Prijaviš se lahko, če:

  • imaš izdani vsaj 2 pesniški zbirki ali izdano vsaj 1 pesniško zbirko in stanovsko nagrado s področja poezije,
  • imaš možnost udeležbe na delavnicah (celodnevna dvodnevna delavnica 28. in 29. 1. 2023, celodnevna izobraževalna delavnica 22. 4. 2023, enodnevna pripravljalna delavnica in pesniško branje v Ljubljani maja/junija 2023, celodnevna dvodnevna delavnica decembra 2023),
  • želiš obiskati srednjo šolo in se srečati z mladimi (januarja/februarja 2024),
  • želiš pod vodstvom mentoric aktivno delati na svojem branju in prezentaciji poezije,
  • te tak način navduševanja mladih za branje poezije zanima in te veseli

 

Mentorsko ekipo sestavljajo:

  • Anja Zag Golob - pesnica,
  • Urša Strehar Benčina - gledališka pedagoginja, improvizatorka,
  • Eva Moškon - učiteljica petja,
  • Staša Prah - dramaturginja​.

 

Delavnice z mentoricami bodo potekale skupaj in individualno, glede na to, na čemer želi posebej delati vsak_a od prijavljenih.

Nastop v šolah bo poenoten in načrtovan za eno šolsko uro, se pa na vsaki šoli večkrat ponovil (za več razredov).

Na delavnicah bomo aktivno razvijali metodologijo, ki jo bomo nato uporabili ob obisku šol, mentorska ekipa pa vzporedno izobražuje tudi pedagoge_inje, ki bodo v šolah poskrbele_i za predpripravo razredov na naš obisk, da bo slednji tekel čim bolj gladko.

 

Mednarodni projekt "Poets of Today - Voices of Tomorrow", pri katerem sodeluje 5 ekip iz Finske, Madžarske, Srbije, Poljske ter Slovenije, je podprt z evropskimi sredstvi, kar omogoča honoriranje tvoje udeležbe: vsak izobraževalni dan ter priprava na literarno branje so honorirani z dnevnico v višini 100 eur bruto, obe literarni branji v okviru projekta sta prav tako honorirani s 100 eur bruto, enako objava pesmi v zborniku, obisk na srednji šoli pa je honoriran v znesku 300 eur bruto.

 

Poleg usvajanja novih znanj in obiska šole pa bo v okviru projekta izšel tudi zbornik, v katerega bo vsak_a pesnic_ca prispeval_a eno pesem, ki bo prevedena tudi v angleščino.

 

Zaradi velikega zanimanja, smo podaljšali rok za prijavo; če želiš sodelovati, nam, prosimo, do ponedeljka, 26. 12. 2022, na e-mail potvot@pionirski-dom.si pošlji svoj CV (do 1500 znakov s presledki), motivacijsko pismo (do 1500 znakov s presledki) ter dokazila o izpolnjevanju pogojev iz prve alineje (naslovnice izdanih knjig, CIP zapise, kopije iz Cobissa ali druga tovrstna dokazila, kopije priznanj).

 

Komisija v sestavi Anja Zag Golob, Nika Kovač in Aljoša Harlamov bo 10 kandidatk_ov izbrala do 3. 1. 2023, ko bomo izbrane z elektronsko pošto obvestili o izboru in prvem srečanju.

 

Več informacij o projektu najdete tukaj.

 

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem