Mednarodni filmski festival ZOOM

Žirija in selektorji ZOOM.16

Predstavljamo vam člane letošnje žirije ZOOMa.16.

05.09.2022

 

Selektorji festivala ZOOM.16:

 

 

Sara Šabec

je filmska in gledališka pedagoginja. Samozaposlena v kulturi kot performerka, pedagoginja in producentka, za svoje delo je prejela številna priznanja. Na področju filma in filmskega izobraževanja sodeluje s številnimi ustanovami: Kinodvor, Mesto žensk, Pionirski dom, Animateka, Kulturni center Novo mesto, Kino Vrhnika in Kino Cerknica. Vodi različna filmska izobraževanja, filmske pogovore, pripravlja filmska gradiva in je selektorica filmskega festivala ZOOM.

 

 

Vid Hajnšek

 

je magistriral na AGRFT leta 2018 z magistrskim celovečernim dokumentarnim filmom Konec, ki je prejel priznanje Franceta Brenka. V času študija je režiral kratek dokumentarni film Franček in Otilija in kratek igrani film Tujca. Na akademiji je kot pomočnik režije sodeloval pri mnogih študijskih filmih, izven študija pa pri filmu Oroslan (režija: Matjaž Ivanišin). Kot zunanji sodelavec dela na ljutomerski Gimnaziji Franceta Miklošiča, kjer poučuje predmet Scenarij in režija.

 

 

Marina Katalenić

 

je profesorica umetnostne zgodovine in zgodovine. Z Nacionalnim filmsko-vzgojnim programom Art kino mreže Slovenije (2014/2015) je začela delovati kot filmsko-vzgojna delavka in leta 2015 pridobila status samozaposlena v kulturi, pedagoginja in kuratorka. Sodelovala je z različnimi ustanovami - z Art kino mrežo Slovenije, Javnim zavodom Kinodvor, Zavodom RS za šolstvo, Društvom Slon, Pionirskim domom itd. Delovala je kot izvajalka filmsko-vzgojnih pogovorov na šolskih projekcijah, vodja oziroma koordinatorka filmsko-vzgojnih projektov (med drugim nacionalni projekt Filmska osnovna šola 2016-2021), avtorica in urednica pedagoških gradiv, predavateljica na izobraževanjih za strokovne delavce itd. Kot selektorica na ZOOM festivalu je sodelovala že leta 2021.

 

 

 

Žirija festivala ZOOM.16

 

Gašper Markun

je leta 2018 diplomiral na Fakulteti za socialno delo z dokumentarnim filmom DokumenTRATE  ali Lepi trenutki v težkih časih.  Že več let uspešno sodeluje pri video produkciji, tako za kamero (režiser, snemalec producent) kot tudi pred kamero (igralec).  Od leta 2017 je tudi mentor pri Društvu SLON, kjer izvaja delavnice animiranega filma po vrtcih in osnovnih šolah. 

 

 

Marko Cvejić

 

režiser, scenarist, producent, montažer in pedagog, rojen 1978 v Zrenjaninu, Jugoslavija. Iz filmske in gledališke režije je diplomiral na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Je ustanovitelj neodvisne produkcijske hiše Mandragora film, v okviru katere je realiziral večino svojih projektov. Kot samostojni predavatelj poučuje o dokumentarnem filmu na več filmskih šolah. Ukvarja se s temami, ki niso vsakodnevno zastopane v medijskem prostoru, njegovi junaki so pogosto tudi antijunaki, marginalizirani in družbeni odpadniki. Kot pretežno dokumentarni ustvarjalec meni, da se družbena angažiranost odraža v avtorjevi sposobnosti prepoznavati potrebe časa, v katerem živi in govorjenju v imenu množic enakomislečih, ki nimajo možnosti, da bi skozi jezik gibljivih slik nenehno opozarjali na socialne krivice. Meni, da je film medij, ki ukrade trenutke realnosti in jih ohrani za večnost. Neobremenjeni z jezikom, prostorom in nacionalno identiteto, njegovi filmi predstavljajo široko paleto kulturne raznolikosti Balkana.

 

 

Tina Poglajen

 

je filmska kritičarka. Sodeluje z radiem Slovenija, njena besedila o filmu pa so med drugim objavili tudi v časniku Dnevnik, revijah Ekran, KINO! in Dialogi, ameriških publikacijah Film Comment in Indiewire. Sooblikuje filmski program na festivalu LIFFe in se ukvarja s filmsko vzgojo.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem