Mednarodni filmski festival ZOOM

Zaključil se je filmski festival ZOOM.16

Letošnja, že 16. edicija, filmskega festivala ZOOM. je zaključena.

V Pionirskem domu se je danes zaključil Mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM.16. Že 16. leto festival prikazuje filme z vsega sveta, ki redko dobijo to priložnost, da se lahko predstavijo tudi mednarodnemu mlademu občinstvu. Osrednja nit festivala je, da otroci in mladi s svetom delijo svoje misli, želje in izzive. Na festival so lahko mladi prijavili svoj film, v sredo, 28. in v četrtek, 29. septembra pa je bil v Festivalni dvorani na ogled tekmovalni program, ki so ga sestavili letošnji selektorji. Dvodnevnega dogodka se je udeležilo preko 200 otrok in mladostnikov, ki so si filme ogledali skupaj s starši, prijatelji, mentorji in pedagogi. Projekcijam je sledil pogovor z avtorji filmov in člani žirije ter razglasitev zmagovalcev.

 

Festivalska filmska bera 2021/2022, četudi nekoliko manjša kot v prejšnjih letih, je z vseh koncev sveta postregla s presežki v avtorskih pristopih, aktualnih tematikah in raznovrstnih žanrih. Med izbranimi filmi tekmovalnega programa smo se lahko ponovno navduševali nad kvalitetno animacijo, s pogostimi humornimi preobrati začinjeno igrano produkcijo in presenetljivo zrelo dokumentaristiko. Vse to pa priča o idejni svežini mlajših generacij, ki se sami ali pa pod mentorskim vodstvom lotevajo filmskih projektov z izrazito pristnostjo in neposrednostjo, kar nam omogoča vpogled in razumevanje njihovih (in naših skupnih) želja, ambicij, problemov, strahov in kriz, s katerimi se soočamo. 

 

Letos se je na festival prijavilo 91 otroških in 184 mladinskih filmov. Selektorji Vid Hajnšek, Marina Katalenić in Sara Šabec so v tekmovalni program uvrstili 17 otroških in 17 mladinskih filmov. Med izbranimi filmi so žiranti Tina Poglajen, filmska kritičarka, Gašper Markun, igralec, režiser in producent ter Marko Cvejić, režiser, scenarist, producent, montažer in pedagog odločali o najboljšem v obeh kategorijah.

 

Klapo za najboljši film v otroški kategoriji je osvojil film ''Smrčanje'' avtorice Sare Abedi (Iran). Člani žirije so svojo odločitev obrazložili takole:
''Avtorica se na igriv in simpatičen način skupaj z očetom loti problema smrčanja, ki ga skozi film tudi uspešno »rešita«. Gre za iskrivo, samosvoje raziskovanje filmskega ustvarjanja deklice, njen oče pa je hkrati njen filmski subjekt in mentor. Film tako zelo naravno združuje dve plasti pripovedi: dogajanje in ozadje njegovega dokumentiranja. Spodbujanje ustvarjalnosti deklic je v času protestov proti diskriminaciji in nasilju nad ženskami, ki se dogajajo v državi iz katere film prihaja, še posebno hvalevredno. Filmu ''Smrčanje'' podeljujemo nagrado zaradi izvrstnega, celovitega in nenazadnje iskrenega in komičnega pristopa k na videz vsakdanji temi.''

 

Med mladinskimi filmi je slavil Piotr Kaźmierczak (Poljska), z animiranim filmom ''Luknja''.

''Film je žirija nagradila zaradi preprostosti in izjemne učinkovitosti, ki za osrednji element svoje pripovedi izkoristi materialnost svojega medija. Ta ne nastopa le v vlogi filmskega eksperimenta, ampak deluje izjemno poetično. Film z izjemno zvočno atmosfero popelje gledalca v svet samote in izgube, ki nam ga avtor prepričljivo predstavi v tehniki kolaža. Filmu ''Luknja'' podeljujemo nagrado zaradi poguma v raziskovanju minimalističnega pristopa k domišljiji.''

Povezava do filma

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem