Mednarodni filmski festival ZOOM

Selektorji festivala ZOOM.15

Predstavljamo vam selektorje letošnjega festivala ZOOM.15.

Selektorji letošnjega festivala so Vid Hajnšek, Marina Katalenić in Petra Gajžler. 

Na mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM.15 smo letos prejeli 350 filmov, v tekmovalni program pa se jih je uvrstilo 56. Selektorji so po ogledu vseh zapisali slednje:

 

"Ob pregledu vseh letošnjih prijavljenih filmov smo se navduševali nad različnimi kreativnimi avtorskimi pristopi v filmih iz različnih delov sveta (od Avstralije, Japonske, Indije, Portugalske, Nemčije, Rusije, pa vse do Afrike), ki so jih otroci in mladi ustvarili samostojno ali pod mentorstvom pedagogov. Opazili smo, da se otroci in mladi osredotočajo na širše družbene probleme zaznamovane z covid epidemijo, okoljevarstvom in duševanimi stiskami, ki so našle svoj izraz v filmih. Hkrati pa ne manjka preizkušanj v filmskih žanrih in eksperimentiranja s filmsko formo. Filmska ustvarjalnost v Sloveniji se občutno viša tako na osnovnošolski kot tudi srednješolski ravni, kar lahko pripišemo tudi izvajanju izbirnega predmeta Filmska vzgoja v osnovni in Film v srednji šoli."

 

Vid Hajnšek je magister filmske režije, ki je svoj filmski izraz našel v dokumentarnem filmu. Njegov magistrski film Konec je prejel priznanje Franceta Brenka. V času študija je kot pomočnik režije sodeloval pri različnih študijskih igranih filmih, televizijskih dramah in gledaliških produkcijah, izven študija pa je kot pomočnik režije sodeloval pri filmu Oroslan (režija: Matjaž Ivanišin), kot igralec pa v filmu Igram, sem (režija: Miroslav Mandić). Kot zunanji sodelavec dela tudi na ljutomerski gimnaziji, kjer poučuje predmet Scenarij in režija.

 

Marina Katalenić je profesorica umetnostne zgodovine in zgodovine. Od leta 2015 je samozaposlena v kulturi, pedagoginja in kuratorka. Je izvajalka pogovorov ob šolskih projekcijah, koordinatorka filmskovzgojnih izobraževanj za pedagoge v Pionirskem domu, avtorica in urednica pedagoških gradiv ob filmih, od leta 2016-2021 pa je delovala kot koordinatorka nacionalnega projekta Art kino mreže – Filmska osnovna šola, ki je usposabljal strokovne delavce osnovnih šol o filmski vzgoji.

 

Petra Gajžler je diplomirana kulturologinja, ki se s filmskovzgojno pedagogiko ukvarja od leta 2014. Med leti 2016 in 2021 je bila koordinatorka nacionalnega projekta Art kino mreže – Filmska osnovna šola, ki je usposabljal strokovne delavce osnovnih šol o filmski vzgoji. Trenutno deluje kot koordinatorka filmskovzgojnih izobraževanj za pedagoge v Pionirskem domu, izvaja šolske projekcije v Art kino mreži, je avtorica in urednica pedagoških gradiv ob filmih, hkrati pa koordinira šolski program na festivalu Animateka.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem