Mednarodni filmski festival ZOOM

Filmski dnevnik z delavnice Filmska šola ZOOM.15

Od ponedeljka, 23. avgusta do petka, 28. avgusta sem obiskoval Zoom filmsko delavnico. Vsak dan smo od devetih zjutraj do treh popoldne ustvarjali film, kar je bila naša naloga v roku teh petih dneh. Napisali smo scenarij, narisali slikoris, pripravljali scene in snemali ter igrali v filmu.

1.dan

Začeli smo to filmsko delavnico s tem, da smo spoznali sodelujoče dijake in mentorje. To smo storili z nekoliko »igricami«. Po tem so nas razdelili v dve skupini po starosti. Jaz sem spadal pod starejšo skupino, kjer je bilo še sedem ostalih dijakov in trije mentorji. Ti mentorji so nas med ustvarjanjem filma vodili skozi proces, pa tudi pomagali, ko je bilo to potrebno. Ustvarjanje filma se je začelo z ustvarjanjem zgodbe. Film naj bi bil kratek, kar pomeni, da je bila tudi zgodba kratka in ne preveč zapletena. Malo težav smo imeli pri temu, ampak na koncu smo imeli zgodbo, s katero smo bili zadovoljni. Sedaj, ko imamo zgodbo, pa moramo še napisati scenarij. Mentorji so nas naučili osnovna pravila pisanja scenarijev (npr. oblika, uporaba besed ipd.), mi pa smo s tem znanjem začeli s pisanjem. Na žalost nam ni uspelo dokončati scenarija v enem samem dnevu. S tem se je prvi dan končal.

 

2. dan

Naša prva naloga danes je bilo končati scenarij. S pisanjem smo začeli ob devetih, trajalo pa je približno eno uro, da smo končali. S prvo verzijo nismo bili preveč zadovoljni, ampak se je z dnevi poboljšal. Sedaj, ko smo končali s scenarijem, pa so nas mentorji razdelili v različne vloge. Vsaka vloga je delala določeno stvar med snemanjem filma in to so: režiser, kamera in direktor fotografije, scenograf, igralci, maska,, kostumograf, tonski mojster, asistent režiserja in tajnik. Ker je bilo več vlog kot oseb v skupini, je vsak dobil več vlog. Moja glavna vloga je bila tonski mojster, kar pomeni, da sem med filmom snemal zvok z »boom mikrofonom«. Ta naprava je dolg mikrofon, s katerim snemamo zvok ampak nismo v kadru. Sedaj, ko smo bili razporejeni v vloge, smo lahko začeli s pripravami na jutrišnje snemanje. Začeli smo z iskanjem lokacij, kjer bi lahko snemali film. Lokacije, katere smo izbrali so bile v bližini Pionirskega doma, nekatere pa tudi v Pionirskem domu. Ko smo zbrali lokacije, smo se zopet razdelili v dve skupini. Ena skupina bo delala na slikorisu, druga pa na kostumografiji/rekviziti. Moja skupina se je ukvarjala z kostumografijo. Napisali smo seznam oblačil in rekvizitov, katere bi potrebovali med snemanjem filma. Po tem se je dan končal, doma pa sem še malo poboljšal scenarij, režiserka pa je končala slikoris.

 

3. dan

Začeli smo s snemanjem, in prvih nekaj scen je vključevalo mene. Nadel sem si kostum, ki je vključeval plinsko masko, in smo se podali do lokacije, kjer bi to snemali. Ti kadri niso potrebovali zvoka, tako da tonski mojster ni bil potreben. Večina nas je bila začetnikov pri snemanju filmov, tako da smo imeli kar nekaj težav. Ko smo končali s scenami, ki so mene vključevale, sem zavzel vlogo tonskega mojstra. S časom smo postali boljši in boljši, vendar čas nas je še kar hudo preganjal. Ta dan smo posneli vse kar smo hoteli, doma sem pa še malo spremenil scenarij.

 

4. dan

Celoten dan smo samo snemali, večji del v veliki dvorani. Vendar čas nas je ta dan še bolj preganjal in nismo mogli končati vsega dela v enemu dnevu.

 

5. dan

Na zadnji dan smo še vedno morali snemati, ampak bilo je res malo in kmalu smo končali. S tem smo zares končali s snemanjem. Sedaj smo samo še potrebovali montirati te posnetke in s tem končali film. Kamera v skupini je imel že nekaj izkušenj s tem, tako da se je javil, da bo še cel film montiral. Ampak še preden smo to storili smo še zadnje stvari urejali. Napisali smo zaključno špico, kjer smo vse zasluge našteli. Dan smo zaključili z ogledom še ne montiranih posnetkov. S tem se je končala filmska delavnica.

 

Želim se zahvaliti svoji skupini in mentorjem, da ste mi pokazali kako se ustvarjajo filmi. Bila je izvrstna izkušnja in z veseljem bi hotel to še enkrat storiti.

 

Sergej Novaković

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem