BODI PISATELJ/PISATELJICA

Izobraževanje: Problemska literatura in literarno ustvarjanje

Izobraževalna delavnica je namenjena mentorjem in mentoricam jezikoslovja, ki bodo s praktičnimi napotki in aktivnostmi, spodbudbujali ustvarjalni proces pisanja pri učencih oziroma dijakih.

28.01.2024

foto: Črt Piksi

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih v sklopu letošnjega literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2024 pripravljamo izobraževalno delavnico: Problemska literatura in literarno ustvarjanje.

Na delavnici se bomo ukvarjali z vsemi področji natečaja, od poezije, dramskih besedil do proze. Predavanja bodo razdeljena v 4 sklope, sodelujoči pa bodo na izobraževanju pridobili nova znanja in orodja za ustvarjanje inovativnih del ter usvojili tehnike pisanja. Poudarek bo na predajanju znanja mladim literatom.

 

Izobraževanje bo potekalo v soboto, 17. februarja 2024, med 9. in 18. uro v prostorih Art centra Pionirskega doma na Komenskega 9, v Ljubljani.

 

8.45 – 9.00 prihod

9.00 - 9.30 uvodno predavanje (Nika Kovač, vodja natečaja)

9.30 - 11.00 zbirka Odisej: Razmisleki in uvidi v luči naslovne tematike natečaja (Alenka Veler, urednica)

11.15 - 13.00 umeščanje vsebin o drugačnosti v pisanje in vloga mentorjev (Barbara Korun, pesnica, pisateljica in esejistka)

13.00 - 14.30 odmor za kosilo 

14.30 - 16.00 kako naslavljati duševne stiske mladih skozi literaturo (Majda Mramor, klinična psihologinja in psihoterapevtka) 

16.15 - 18.00 primeri dobrih praks (dr. Aljoša Harlamov - dr. literarnih ved, urednik in publicist)

 

PRIJAVNICA

 

Kotizacija za udeležbo na delavnicah znaša 40 €, ki jo lahko za mentorico ali mentorja poravna izobraževalna ustanova. Prijave sprejemamo do 9. februarja 2024, kotizacijo je potrebno poravnati preko TRR do 14. februarja 2023. Za prijavo na delavnico izpolnite priloženi obrazec, na katerem so tudi podatki za plačilo. Prijavnico pošljite po elektronski pošti na naslov literarninatecaj@pionirski-dom.si. V primeru, da bo plačnik izobraževalna ustanova, nam posredujte še naročilnico. Račun bomo izstavili po opravljeni storitvi.

 * Število mest je omejeno. Pridržujemo si pravico do odpovedi izobraževanja v primeru premajhnega števila udeležencev.

________________________________________________

O predavateljih:

Alenka Veler, urednica in prevajalka. Je nekdanja sodelavka Radia Študent (1994–2012), urednica literarnih revij Cicido in Ciciban (2000–2010) in ena od soorganizatork Pripovedovalskega festivala (2003-2023). Je pobudnica ter ena od programskih vodij Festivala angažiranega pisanja Itn. (2017–2024). Od leta 2010 je redno zaposlena kot urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. Leta 2023 je za svoje delo na področju promocije mladinske književnosti prejela priznanje Slovenske sekcije IBBY.

Barbara Korun, pesnica, pisateljica, esejistka. Je pobudnica srečanj Pesnice o pesnicah, ki združuje slovenske avtorice in soustanoviteljica mednarodne literarne nagrade KONS. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala slovenistiko in primerjalno književnost, diplomirala je leta 1988, nato poučevala slovenščino na ljubljanskih gimnazijah, od 2007 pa delala kot lektorica in dramaturginja v različnih gledališčih, trenutno je samozaposlena v kulturi in se ukvarja s pesništvom.

Majda Mramor, klinična psihologinja in psihoterapevtka. Večino svojega poklicnega udejstvovanja namenja skrbi za duševno zdravje otrok in njihovih družin v okviru programov v zdravstvenih inštitucijah. Specializirala je iz klinične psihologije in se podiplomsko izobraževala iz psihoterapije. O vsakodnevnih vzgojnih in družinskih temah piše v publikacije za starše in vzgojitelje ter predava v šolah za starše.

dr. Aljoša Harlamov, dr. literarnih ved, urednik in publicist, od leta 2007 sodeluje z JSKD pri snovanju literarnih delavnic. Je glavni urednik revije Mentor, ki je namenjena mentoriranju in ustvarjanju mladih, zadnja leta pa je tudi urednik Cankarjeve založbe. Pred tem je 10 let deloval kot literarnih kritik, za svoje delo pa je prejel Stritarjevo nagrado.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem