BODI PISATELJ/PISATELJICA: BODI PISATELJ - 3. literarni natečaj za osnovnošolce 2. in 3. triade

Dragi ljubitelji in ustvarjalci pisane besede! Vabimo vas, da se tudi letos preizkusite v pisanju kratke zgodbe.

21.04.2016 - 25.04.2016

KOMU JE NAMENJEN: osnovnošolcem 2. in 3. triade.
KDAJ BO POTEKAL: 21. april 2016
KJE: Festivalna dvorana v Ljubljani
ZADNJI TERMIN PRIJAVE NA FESTIVAL: 26. februar 2016 na e-naslov: literarninatecaj@pionirski-dom.si . Dela lahko pošljete tudi po pošti v TREH izvodih na naslov Pionirski dom - Center za kluturo mladih, Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana, s pripisom "Za Literarni natečaj 2016 - Bodi pisatelj.

Razpisana tema naj se nadaljuje ali vključuje eno od sledečih besedil:
1. Lepota trenutka mu/ji je napolnila dušo. Dež je hipoma ponehal in prikazalo se je sonce. Hitel/-a je proti domu. Mesto je nenadoma zažarelo v bujnih barvah; povsod na oknih so bile bleščeče rože, ljudje so se smejali, se objemali in poljubljali. Bil je dan veselja, dan prijateljstva, dan pričakovanja, dan neizmerne sreče, notranje zapolnitve in miru. Bil/-a je spokojen/spokojna, srečen/srečna. Bil/-a je kot duša brez telesa. Kakor zemlja spomladi, ko se pričenja novo življenje. 
2. Že ko je tekel/tekla po gozdu in se vsake toliko časa skril/-a za drevo, je nekako vedel/-a, da je tokrat drugače kot poprej. 
Bila je še noč, jutro se je šele nakazovalo z rahlo svetlobo na vzhodu. Ptice so se prebujale s posamičnimi glasovi, ki so postajali čedalje glasnejši in čedalje bolj množični. Svetloba je počasi pričenjala odkrivati barvitost drevja pozne jeseni. Megla se je zadrževala pri tleh, meglice so prekrivale pot in njegove korake.
3. Tega večera je bila polna luna. Bilo je svetlo kot podnevi. Živali, krave, konji, psi in mački so bili nekam čudno tiho, kot bi se poskrili pred prihajajočo hudo uro.
Nenadoma so se priplazili temni oblaki in se spustili nad vas. Zapihalo je, vsul se je droben dež. Veter je postajal čedalje močnejši, zahrumelo je okoli vogalov, bliskalo se je kot še nikoli doslej.
4.  Hitel/-a sem do avtobusne postaje. 
Šest bo že. Le kaj za vraga na avtobusni postaji gledajo vsi proti mestu? 
Svetloba je udarila iz nočne tišine. Nebo se je obarvalo v barvo, ki ji ne morem dati imena; najprej modra, nato rdeča, in zatem ponovno temna … iz zeleno oranžne se je vedno bolj spreminjala v svetlo zeleno. 
Sonce je zasijalo in obsijalo ulice, hiše, ceste, kolesarje ...
“Poglejte …”
“Ja, saj vidimo, vsi gledamo …”
“Kako je lepa, mlada; tako sijoča in svetla … tako zelena!”
Pogledam proti mestu, proti ljubljanskem gradu in se nasmehnem.
Zagledam jo.
Živo, zeleno, vabljivo in opojno Ljubljano; vsa je v pričakovanju, da se potopim vanjo. Da objamem vsa drevesa, da prečkam vse mostove ... in da prekolesarim vse ulice ...

ZGODBA JE LAHKO NAPISANA TUDI V NAREČJU

POGOJI SODELOVANJA

KDO? Literarnega natečaja se lahko udeležijo osnovnošolci 2. in 3. triade.
DO KDAJ? Literarni natečaj poteka do 26. februarja 2016.
Obseg literarnega dela naj bo največ 8.000 znakov (s presledki). Avtorji lahko sodelujete s svojimi še neobjavljenimi proznimi besedili.
KAKO? Literarni izdelek in prijavnico lahko pošljete na naslov: literarninatecaj@pionirski-dom.si, lahko pa tudi po pošti v treh tipkanih izvodih na naslov: Pionirski dom – Center za kulturo mladih /s pripisom: ZA LITERARNI NATEČAJ 2016.
TEHNIČNE ZAHTEVE: Na naslovnico izdelka zapišite podatke avtorja/avtorice (za podrobnosti, kaj mora biti navedeno, glejte prijavnico). Izdelku morate prav tako priložiti izpolnjeno prijavnico.
KRITERIJI IZBORA: Skladnost vsebine z razpisano temo, povezanost začetka, razpleta in konca zgodbe, izvirnost in nivo izraznosti, inovativnost v slogu.
OBJAVA NAJBOLJŠIH: Strokovna komisija bo izbrala tri najboljša literarna dela iz vsake triade, zmagovalci pa bodo objavljeni v posebni publikaciji in predstavljeni na zaključni prireditvi, ki bo meseca aprila 2016. Za svoj dosežek bodo prejeli tudi simbolno nagrado. Dobitnike nagrade bomo o uvrstitvi obvestili na zaključni prireditvi.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem