BODI PISATELJ/PISATELJICA

Podelitev nagrad Literarnega natečaja 2022

V Festivalni dvorani smo uradno razglasili nagrajence letošnjega natečaja.

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih smo v četrtek, 21. aprila, v Festivalni dvorani, pripravili zaključno prireditev literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2022. Na natečaju, ki je namenjen osnovnošolcem ter srednješolcem, so mladi literati sodelovali z prispevki v slovenskem, angleškem, nemškem, španskem in italijanskem jeziku.

Kot je v uvodnem nagovoru povedala direktorica Pionirskega doma, Barbara Murn Vrviščar, lahko tisti, ki berejo 6 minut na dan, znižajo nivo stresa za 68 %. Med njimi so torej zagotovo člani žirije: Alenka Veler, urednica za mladinsko leposlovje pri založbi Mladinska knjiga, ter dr. Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe in revije Mentor, ki sta ocenjevala literarna dela v slovenskem jeziku ter Marjetka Krapež, slovenistka na Gimnaziji Vič, Andrej Ilc, vodja uredništva leposlovja pri založbi Mladinska knjiga in Tatjana Cestnik, prevajalka in vodja uredništev na založbi Mladinska knjiga, ki so se posvetili haikujem.

Tatjana Cestnik in Renata Zamida sta prebrali in ocenili prispevke v angleškem jeziku. Renata Zamida, strokovnjakinja za mednarodno književnost, članica komisije za Evropsko knjižno nagrado pa je brala tudi literarne prispevke v nemškem jeziku.

Prejeli smo tudi literarna dela v španskem jeziku, ki so morala vsebovati iztočnico iz knjige La sombra del Viento. Članica žirije, Lara Lipnik, diplomirana profesorica španskega jezika in pedagogike, je zapisala, da prejeta besedila dajejo pozitivno upanje za naprej ter pozitiven odnos do sveta.

Na razpis v italijanskem jeziku se je odzvala zgolj ena dijakinja, prispevkov v francoskem jeziku nismo prejeli, zato med nagrajenci niso navedeni.

 

Med tistimi, ki berejo vsaj 20 minut na dan in bodo tako v enem letu prebrali 1.800.000 besed, so tudi gledališka in filmska igralka, dobitnica Župančičeve nagrade za vloge v predstavah Sen kresne noči in Utva, Romana Šalehar, prevajalka in improvizatorka Teja Goli ter član igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, Matic Lukšič. Na zaključni prireditvi so svoj glas posodili nagrajenim zgodbam natečaja in tako oživeli pisano besedo.

 

Prireditev je s svojo interpretacijo pesmi Imagine odprla Lucija Nemec Križmančič, tečajnica glasbenega oddelka Pionirskega doma, zaključila pa Eva Hrastar, s skladbo Wenn Du mich lässt. Maja Tasić je skladbo Metulji zapela pred podelitvijo nagrad literatom, ki so pisali v tujih jezikih. Tečajnice so skladbe pripravile pod mentorstvom pedagoginje Eve Moškon in pedagoga Andreja Pekaroviča.

 

Da ima mentorsko delo izjemen pomen, se zavedamo tudi v Pionirskem domu. Njihovo zavzemanje za pisano besedo in spodbujanje ustvarjanja le-te med mladimi, nas je spodbuja, da smo tokrat natečaj pripravili že deveto leto. 124 pedagogom iz celotne Slovenije se tako zahvaljujemo in vam iskreno čestitamo za dosežke učencev in dijakov. Prispevki mladih kažejo na njihovo predanost delu in poslanstvu.

 

Kako je potekal letošnji natečaj?

Natečaj smo pripravili v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga, v počastitev 70. obletnice najstarejše knjižne zbirke za mladino pri nas – Sinji galeb. Tako so mlade pisateljice in pisatelji v slovenskem jeziku nadgradili iztočnice iz del Svetlane Makarovič, Toneta Seliškarja in Antoina de Saint-Exupéry. V tujih jezikih pa so lahko nadgrajevali odlomke iz del nemške, angleške, italijanske in francoske sodobne mladinske književnosti.

Tudi letos smo prejeli res lepo število prispevkov odličnih mladih ustvarjalcev, ki ste znova pokazali in dokazali, da je pisana beseda še vedno tista, ki nudi največ prostora za ustvarjalno in svobodno domišljijo. Na deveti literarni natečaj smo prejeli skupno 435 prispevkov. V slovenskem jeziku so pisali mladi iz kar 75 osnovnih šol iz celotne Slovenije.

Novost letošnjega natečaja je bil razpis za poezijo. Izbrali smo zvrst, ki je med mladimi vedno bolj popularna – haiku. Mladi so se na razpis s tematiko 'Ptice' izjemno odzvali, saj smo prejeli kar 222 haikujev.

Letošnji nabor prispevkov je izkazal rast kakovosti in precejšnjo raznolikost, tako v slogih in žanrih kot v veščini in moči domišljije. V besedilih presenetljivo ni bilo zaznati pandemije, zato pa ni bila spregledana nedavna vojaška agresija, ki se je kot motiv pokazala v večih besedilih.

 

V tujih jezikih pa so pisali osnovnošolci tretje triade ter dijaki in dijakinje. V letošnjem letu smo prejeli 102 tujejezična prispevka. Letos je v angleškem, nemškem, španskem in italijanskem jeziku pisalo 55 osnovnošolcev in kar 47 dijakov ter dijakinj.

 

Na zaključni prireditvi v Festivalni dvorani smo uradno razglasili zmagovalce natečaja. Seznam nagrajencev je objavljen na spletni strani, besedila in obrazložitve žirije pa najdete v zborniku Nagrajenih del literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2022, ki je izšel na dan prireditve.

 

Kot je dodal član žirije dr. Aljoša Harlamov: najbrž vsi mladi, ki danes pišejo, v prihodnosti ne bodo postali pisateljice in pisatelji, a se bodo – še pomembneje – modra lažje zavedali, da sta tudi pisateljevanje in branje pomembno delo; delo na sebi in drugih, ki pozitivno prispeva k družbi in svetu.

 

Hvala vsem, ki so sodelovali na natečaju in ga soustvarili. Veselimo se 10. literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2023.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem