BODI PISATELJ/PISATELJICA

Obrazložitve žirij: prejemniki priznanj za najboljše literarno delo (nemški jezik)

Preberite si obrazložitve žirije za literarna dela napisana v nemškem jeziku.

22.04.2021

PREJEMNICI PRIZNANJ ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO (SREDNJA ŠOLA, A KATEGORIJA)

  • Dora Koša: Traurige Augen, ein fröhliches Weinachten

Na videz preprosta pripovedna struktura prinaša toplo zgodbo o osamljenosti v prazničnih dneh, ko mora dedek, da bi k sebi za božič zvabil družino, najprej uprizoriti lastno smrt. Slog je dovolj privlačen in kljub določeni meri didaktičnosti ne zapade v plehkost, avtorica pa zgodbo tudi jezikovno dovolj suvereno izpelje.

  • Sarah Abram: Gestatten, mein Name ist …

Kljub kratki formi besedilo odlikuje dobra pripovedna struktura. Avtorica vpelje zelo aktualnega prvoosebnega pripovedovalca, ki trenutno kroji življenje vsemu svetu, in zgodbo vsebinsko domišljeno ter mestoma duhovito pripelje do konca, pri čemer tudi nekoliko preprosta skladnja ni moteča.

 

PREJEMNICA PRIZNANJ ZA NAJBOLJŠE LITERARNO DELO (SREDNJA ŠOLA, C KATEGORIJA)

  • Larissa Stepanova: Die Imagi-Nation

Avtorica jezikovno suvereno tipa po terenu znanstvene fantastike in s posrečeno jezikovno igro bralcem predstavi ljudstvo Imagi, ki različne konce galaksije bogati z domišljijo – dokler ne postanejo sužnji banalizacije izvirnih idej. Tedaj se morajo vrniti k izvoru, v knjižnico.  Kljub nekoliko nejasni izpeljavi zgodbe iz besedila izstopa metafora našega v hiperprodukcijo usmerjenega sveta in bogat besedni zaklad.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem