Glasbeni festival

Izobraževanje: Ustvarjanje avtorske glasbe

V sklopu letošnjega 15. Glasbenega festivala bo ponujeno izobraževanje učiteljem na temo ustvarjanja avtorske glasbe z učenci.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na izobraževanju za učitelje v okviru 15. glasbenega festivala, ki je namenjen otrokom in mladostnikom do 19. leta starosti.

 

Glasbeni festival, ki ga organizira Pionirski dom v Ljubljani, je prireditev, ki omogoča mladim, še neuveljavljenim posameznikom, da predstavijo svoje glasbeno izvajanje pa tudi svoje avtorsko glasbeno ustvarjanje. V sklopu letošnjega glasbenega festivala bo ponujeno izobraževanje učiteljem na temo ustvarjanja avtorske glasbe z njihovimi učenci.

 

Izobraževanje bo poteklo v soboto, 26. marca 2022, v Pionirskem domu na Vilharjevi 11, v času od 9. do 13. ure.

 

Naslov delavnice: Čikabumščina

Mentor: Bojan Cvetrežnik

Kotizacija: 20 EUR
 

Vsebina delavnice:

Bojan Cvetrežnik bo na delavnici za učitelje predaval predvsem o enostavnem podajanju ritma v okviru glasbene vzgoje. Kot osnovo jemlje čutenje pulza ter manjše periode (takt). S pomčjo izmišljenega jezika, čikabumščine se zelo hitro razume tudi poimenovanje notnih vrednosti. Takoj se preide k improvizaciji, ki prisili posameznega udeleženca k popolni koncentraciji. S tehnikami, ki jih v jazzu imenujejo ‘call &  repeat’ zlahko pridobimo in vzdržujemo pozornost, ki pri razlaganju snovi sicer zlahka pade. S pomočjo enostavnega relativnega solfeggia bo predstavil tudi osnovne tehnike treninga poslušanja pri skupinskem pouku. Dober trening je boljši od najboljše razlage. Z razliko od večine predmetov, ki se jih učimo v šoli, v glasbi ni vrednota, da dobro razmisliš, preden poveš pravilen rezultat. Namesto tega želimo doseči, da se vse počne v vnaprej predpisanih časovnih rokih. Kaj je bolje? Dolgo razmišljati in povedati na koncu napačen odgovor ali takoj izstreliti pravilen odgovor. V glasbi gre tudi za trening čuječnosti, fokusa. Žal se otroci danes preveč poslužujejo tega, da ugibajo odgovor, namesto, da bi trenirali, kako z zbrano reakcijo učitelju zabiti ‘gol’.

 

 

Urnik delavnice:

9.00 - 9.30 zbiranje udeležencev

9.30 – 11.00 prvi del delavnice

11.00 - 11.30 odmor

11.30 - 13.00 drugi del delavnice

 

 

Prijave sprejemamo do srede, 23. 3. 2022 na elektronski naslov: tajnistvo@pionirski-dom.si. Kotizacija za udeležbo na delavnicah znaša 20 €, ki jo lahko za mentorico ali mentorja poravna izobraževalna ustanova. Podatke za plačilo boste prejeli po elektronski pošti.

Predznanje za udeležbo na delavnici ni potrebno.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem