VIZUALNA UMETNOST : Slikarske delavnice za odrasle

Ničesar še niste dodali med Prijave.

Na dejavnosti SLIKARSTVO se slušatelji spoznavajo s klasičnimi tehnikami slikarstva, gojijo kreativno in abstraktno razmišljanje in analizirajo lastne likovne rezultate.

Celoletni programi
18 +

Na delavnici se slušatelji spoznavajo s klasičnimi tehnikami slikarstva, gojijo kreativno in abstraktno razmišljanje in analizirajo lastne likovne rezultate.

ZAČETNI

Slika je ravnina, kjer ustvarjalec s postopki in metodami prevaja tridimenzionalni svet na dvodimenzionalno ploskev. Ob tem je pomembno, da ustvarjalec osvoji različne prostorske ključe s katerimi bi lahko prepričljivo predstavil upodobljeni svet oziroma motiv. Na delavnici se slušatelji spoznavajo s klasičnimi tehnikami slikarstva, gojijo kreativno in abstraktno razmišljanje in analizo rezultatov. Slikarstvo s svojimi različnimi izraznimi sredstvi nas popelje na tečaju od osnov risanja, zasnove kompozicije pa vse do abstraktnih barvnih likovnih izdelkov.

Program slikarstva se široko razpenja od osnov risanja, viziranja in kompozicijskih načel na slikovnem polju, pa vse do likovno teoretskega spoznavanja pravil barvnega snovanja. Poleg uvajanja teoretičnega znanja v likovne zasnove je del programa namenjen tudi spoznavanju različnih slikarskih tehnik – slikanje z akrili, priprava jajčne tempere, akvarela in gvaša. Tehnično tečaj ponuja tudi spoznavanje priprave slikarske površine – tabelno slikarstvo, slikanje na papirju in na platnu.

Delavnica poseben poudarek namenja opazovanju sveta v katerem živimo in ga želimo prenesti v likovno delo. Slikarstvo v Pionirskem domu je raziskovanje širokega polja umetniškega izražanja, v katerem se znanje in izkušnje vsakokrat nagrajujejo in dopolnjujejo z eksperimentiranjem bodisi s čopičem ali katerim drugim materialnim sredstvom. 

Začetni program sprva temelji na risbi in preprostih geometrijskih telesih. Iz kocke v nadlajevanju gradimo stol, mizo in druge objekte, ki so bili v umetnostni zgodovini največkrat upodobljen motiv na slikah. V nadaljevanju se srečamo s konstruiranjem elipse in temu dodajamo še tkanine in letnik zaključimo s tihožitjem.

NADALJEVALNI

Slikarstvo je verjetno prva od ustvarjalnih panog, ki jo povežemo z mislijo na umetnost. Slika kot okno v svet je v nadaljevalnem letniku ustvarjanja v Pionirskem domu podkrepljena z referencami iz zgledi iz umetnostne zgodovine. Slušatelji se srečajo z realizmom, impresionizmom, ekspresionizmom. Vse te stilske variacije so podkrepljene s kratkimi predavanji in vizualnim gradivom iz zakladnice umetnostne zgodovine vse do današnjih likovnih praks in izrazov. Preprosta tihožitja se začnejo dopolnjevati s cvetličnimi aranžmaji, s kompleksnejšimi formami in z večletnimi izkušnjami poizkusimo tihožitja in druge motive nadgrajevati tudi z risanjem in slikanjem portreta in celo postavnega akta.

Nadaljevalni program slikarstva je nadgradnja, kjer je slika še vedno na dvodimenzionalnem nosilcu. Se pa izkustvom iz začetnega tečaja dodajajo novi materiali v katerih poizkušamo enake motive v ponovitvah ustvariti z novimi načeli in metodami ustvarjanja. Formalno raziskovanje slikarstva se povezuje tudi z likovno teoretskim nadgrajevanjem, ki je vsem v pomoč ne le pri ustvarjanju amapk tudi pri analizi likovnega dela, tako na formalni, kot tudi vsebinski ravni, kjer se slušatelji srečajo z lastnim prevodom zgodbe in misli na slikovno površino.

Program temelji na risbi, ki se jih v nadaljevanju vedno dodaja tudi barva. Ves čas pa poizkušamo razvijati lastna občutenja in lasten razvoj v likovnem svetu, ki ga lahko uporabljajo slušatelji tudi pri opazovanju in gledanju ter razumevanju umetnin v institucionaliziranih sistemih.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem