VIZUALNA UMETNOST : Priprava na sprejemne izpite za SŠ, ALOU

Ničesar še niste dodali med Prijave.

Program je namenjen učencem višjih razredov osnovnih šol in dijakom srednjih šol in študentom Ponuja osnove risanja in pripravo na sprejemne izpite likovnih smeri.

Celoletni programi
14 + 18 +

Program je namenjen učencem višjih razredov osnovnih šol in dijakom srednjih šol in študentom Ponuja osnove risanja in pripravo na sprejemne izpite likovnih smeri.

Risba je osnova vsem oblikam likovnega ustvarjanja: v grafičnem, industrijskem in modnem oblikovanju, slikarstvu, kiparstvu in umetniški grafiki. Z risbo se izražamo, komuniciramo, lahko je osebna, domišljijska ali pa zgolj tehnična. Risba je tudi orodje preko katerega spoznavamo in vidimo ideje. Idejo materializiramo tako, da jo prenesemo na papir. Za razliko od fotografije, nam risba pomaga prikazati svet, ki ga ne vidimo in je samo v naših glavah. Da bi dosegli povezavo med glavo in roko se je treba naučiti gledati, razumeti in logično povezovati. To je proces, ki zahteva čas, potrpljenje in veselje do ustvarjanja. Program vsebuje študijsko risanje (tihožitje, risanje po živem modelu) in prosto risanje s tušem, kredo, ogljem, pastel in barvnimi svinčniki.

Predstavitev različnih tehnik risanja in različnih pristopov od konstrukcijske risbe do svobodne, sproščene, osebno izpovedne risbe. Predavanje s slikovnim prikazom risb pomembnih slovenskih in tujih umetnikov, zgodovinski pregled, ogled razstav, ki so povezane z risbo, sprotna analiza nastalih del, pogovor in primerjava nastalih risb.

Tečajniki se učijo predvsem gledati in razumeti motiv, ki ga rišejo. Pri tem je pomembno opazovati, kako so telesa postavljena v prostor, v kakšnih odnosih so, kakšna je razdalja in oblika med njimi, do kod sežejo in kako se prekrivajo. Naučijo se opazovati svetlobo in senco, ki sta pomebna elementa pri risanju tonske risbe, ki je bolj slikarsko risarska tehnika. Povdarek je na linearni risbi, ki vključuje prostoročno in študijsko risanje. Tečajniki si pomagajo pri prenašanju dimenzij na papir s pomočjo palca in svinčnika, kar imenujemo viziranje in je zelo koristna metoda za začetnike. Cilj je trdna konstrukcijska risba, pri tem si bomo pomagali z geometrijskimi telesi, tako lahko razumeli notranjo zgradbo teles. Tečajniki se bodo naučili osnove anatomije ob risanju človeške figure in portreta. Prostorski ključ in razumevanje linearne perspektive je tudi veščina, ki se je naučimo z vajo. Ob tem bomo uporabili različne strukture, ki nam bodo pomagale ustvarjati nove prostore. Osvojili bomo organizacijo prostora na papirju, kar pomeni postavitev stvari in njihova kompozicija.

Program Priprava na sprejemne izpite poteka v prostorih Pionirskega doma na Komenskega 9.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem