Mentorji izobraževanja Dokumentarni film

Predstavljamo mentorje izobraževanja na področju dokumentarnega filma, ki bo potekalo v mesecu aprilu.

29.02.2024

Foto: izsek iz filma Dom ljubi dom

Mentorji izobraževanja, ki bo organiziran v okviru Mednarodnega filmskega festivala ZOOM.18 so filmska režiserka, festivalska selektorica in predavateljica Varja Močnik, filmska režiserka Maja Prettner, pedagoginja Dženi Rostohar, filmski režiser in pedagog Tomaž Pavkovič.

 

Varja Močnik je zaključila študij Filmske in TV režije na AGRFT v Ljubljani. Od leta 2001 je samozaposlena v kulturi. Po študiju je desetletje kotrežiserka delala na TV Slovenija, pri filmskih produkcijah in režirala nekaj filmov (zadnji je dokumentarni Glasba je časovna umetnost: LP film Pljuni istini u oči /2017/). V letih 2003–2006 je kot asistenka programskega vodje sodelovala s Slovensko kinoteko, takrat je začela tudi pisati in prevajati besedila o filmu. S Kinoteko je kot kuratorka filmskega programa ponovno sodelovala v letih 2014–2022 in kot publicistka sodeluje še danes. Na filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema v različnih vlogah deluje od prve edicije, v letu 2013 (do danes) je postala glavna selektorica filmskega programa. V zadnjih letih sodeluje pri različnih filmsko-izobraževalnih programih in od leta 2020 z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici sodeluje kot predavateljica zgodovine in teorije filma.

 

Maja Prettner je zaključila magistrski študij filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Kot scenaristka in režiserka se je podpisala pod nekaj zelo uspešnih dokumentarnih in igranih televizijskih serij. Njena filmska dela so bila prikazana in nagrajevana na festivalih doma in v tujini. Bila je gostujoča avtorica v umetniški rezidenci v New Yorku. Kot perspektivna režiserka je bila udeleženka Berlinale Talent Campusa v sklopu filmskega festivala Berlinale. Njen zadnji dokumentarni film Duhovnica je bil na zadnjem Festivalu slovenskega filma nagrajen s tremi nagradami: vesno za Najboljši film po izboru občinstva, Nagrado Fipresci za najboljši film po izboru kritikov in publicistov ter vesno za Najboljšo montažo. Prav tako je prejel prestižno nagrado televizijske mreže Al Jazeera: Al Jazeera Balkan Star Award.

 

Dženi Rostohar je učiteljica, ki poučuje predmeta filmska umetnost in filmska vzgoja. Ima več kot 15 let izkušenj z vodenjem filmskih delavnic za otroke in mladino. V okviru petletnega nacionalnega projekta Filmska osnovna šola Art kino mreže je delovala kot predavateljica na usposabljanjih za pedagoge. Je tudi avtorica več nagrajenih kratkih dokumentanih filmov. 

 

Tomaž Pavkovič je snemalec, montažer, režiser in multimedijski umetnik. Je soustanovitelj Luksuz produkcije, Krško, ter mentor mlajšim kolegom in avtor številnih kratkih filmov, ki so bili prikazani na različnih mednarodnih filmskih festivalih. V zadnjem času deluje kot mentor na različnih filmskih in video delavnicah v šolah ter mentor pri multimedijskem opismenjevanju različnih manjšin. Sodeluje tudi s festivaloma kratkega filma Solo para Cortos (Barcelona) in festivalom Todos Somos Otros (Mexico City). Njegov kratki dokumentarni film Škatla je bil prikazan na festivalih DOK Leipzig, LIFFE Ljubljana, Zagreb film festival, South East European Film Festival Los Angeles in drugih, na FeKK-u - Ljubljana International Short Film Festivalu pa je dobil nagrado za najboljši slovenski film.

 

 

Tomaž Pavkovič in Dženi Rostohar delujeta v okviru Luksuz produkcije iz Krškega že od njenih začetkov v letu 1997, ko je nastala kot produkcijska znamka Društva zaveznikov mehkega pristanka (DZMP). Luksuz produkcija je v Sloveniji ena izmed pionirjev demokratizacije filma kot medija. Njihovi prostori so postali pomembna “medijska učilnica” za mlade avtorje video vsebin in produkcijski center za novo generacijo filmskih ustvarjalcev. Več kot tisoč udeležencev njihovih filmskih delavnic in njihovih prostovoljcev je tekom različnih projektov v zadnjih dvajsetih letih ustvarilo stotine kratkih filmov. Kratki filmi Luksuz produkcije pogosto gostujejo na filmskih festivalih povsod po svetu, pri tem pa osvajajo tudi nagrade. Leta 2015 je bila Luksuz produkcija na 16. Festivalu slovenskega filma za “serijo angažiranih dokumentarnih intervencij, v katerih pripeljejo film na ulico in ulico v film” nagrajena z nagrado vesna za posebne dosežke.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem