Tišina glasu

Flamenko monodrama plesalca in performerja Mitje Obeda

Kdaj in kje
junij 2024
PET 7 JUN
07. 06. 2024 OB 20:30 Tišina glasu Dvorana Jenko

Q.E.D.: TIŠINA GLASU
flamenko monodrama za enega performerja, en prostor, ena tla in BESEDO

 

 

Plesalec in performer Mitja Obed se v flamenko monodrami ukvarja z besedo, njeno zvočnostjo, emblematičnostjo, prenašanjem informacij in fragmentirano ritmičnostjo.

“Tišina glasu” akterja na odru postavlja v pozicijo konstantega “govora”, v katerem ne igra ene vloge ampak drži fluidno vseprisotnost množice karakterjev, ki so pravzaprav notranjost človeške psihe in poezije - odrske, ne tiskane. Plesalec svoj narativ udejanja preko svojega giba, govora in zvočnosti, ki jo dosega z loop napravo - medtem ko se zvoki ambienta snemajo, manipulirajo in predvajajo v toku predstave, se uprizoritev in geste poigravajo s perspektivami odrske postavitve. Predstava je zvočna in gibalna improvizacija.

 

Kako definirati BESEDO? Vse, s čimer komuniciramo z zunanjim svetom. Beseda postane beseda v trenutku, ko ji pripišemo pripadajočo asociacijo, in potem nikoli več ne bo ne-beseda. Kaj daje besedi zvok? Pomen? Kje se beseda konča? Kje je beseda v kontekstu? Je lahko brez konteksta? Je odsotnost ritma, a pravzaprav sestavljena iz delčkov, ki so lokalno (ne pa tudi globalno) ritmični.

 

Velik navdih predstava jemlje v pisanju Gertrude Stein, ki jo lahko primerjamo tako s kubisti kot impresionisti, kubisti zaradi dekompozicije besednih fraz, impresionisti pa zato, ker delčki njenih pesmi delujejo nesmiselno, celota pa razkrije vso genialnost, lepoto in kruto realnost.

 

Avtor in performer: Mitja Obed
Fotografija: Drago Videmšek (Platforma Nest)
Kostumografija: Tanja Pađan
Producent: Mitja Obed
Koproducenta: Društvo Predmestje, Društvo CoraViento

 

MITJA OBED (1981) je flamenko plesalec in vsestranski umetnik iz Slovenije, ki sodeluje z različnimi umetniki po svetu. Je avtor eksperimentalnoh predstav Riemannova sfera, Entropija, Mati in hči, Dictarot, Box, uPoGiB, Imagen in soavtor predstav Metamorphosis, (Ni)sem, Trenutek in drugih. Njegova dela so interdisciplinarna, flamenko povezuje s sodobno umetnostjo. S predstavami eksperimentalnega flamenka je nastopal v Madridu (Nave73, Sala Mirador, CC San Juan Bautista), Zagrebu (Muzej suvremene umjetnosti), Ljubljani (Plesni teater, Kino Šiška), Dunaju (Kunsthalle), Stockholmu (Pygmeteatern), Sevilli (Laberinto ArtLab), Šibeniku, Splitu in drugod.

Predstava traja 50 minut.

 

Zvočno-plesna monodrama je del cikla Espacio flamenco in je podprta s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.

 

Cena vstopnice 15€

Prodaja preko Eventima in uro pred pričetkom na blagajni prizorišča. 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem