POT-VOT na 7. festivalu angažiranega pisanja Itn.

V okviru 7. Festivala angažiranega pisanja se bodo predstavili tudi pesniki, ki sodelujejo v projektu Pesniki sodobnosti - glasovi prihodnosti, katerega vodja je Pionirski dom.

22. 09. 2023
Kdaj in kje
september 2023
SOB 30 SEP
30. 09. 2023 OB 10:00 POT-VOT na 7. festivalu angažiranega pisanja Itn. Vodnikova domačija center, Stritarjeva 7

Dobre knjige donijo, včasih svet in naše poglede obračajo na glavo in odpirajo vprašanja, ob katerih rastemo in postajamo. Festival Itn. izbira med tistimi avtorji in avtoricami, ki se tega lotevajo še posebno angažirano, opozarjajo na spregledano ali samoumevno, rušijo predsodke in rišejo poudarke, za katere verjamemo, da nas lahko vodijo k sestavljanju boljšega sveta.

V festivalsko dogajanje bodo vključeni tudi pesniki, ki s Pionirskim domom sodelujejo v okviru projekta Ustvarjalne Evrope - Pesniki sodobnosti - glasovi prihodnosti. POT-VOT je projekt sodelovanja 5 projektnih partnerjev, ki bo poezijo in sodobne pesnike in pesnice približal mladim, učiteljem in lokalnim skupnostim v vseh partnerskih državah.


lokacija: VODNIKOVA DOMAČIJA CENTER, Stritarjeva 7, Ljubljana
 

Sobota, 30. september, 10.00
3 avtorice, 3 meniji / literarni zajtrk
Gostje: Ivana Djilas, Jedrt Maležič, Radmila Petrović


Vabimo na jutranje druženje s pisateljicama in pesnico ob zajtrku, ki bo pogrnjen sočasno v treh improviziranih jedilnicah Vodnikove domačije Center. Med jedjo bomo sproščeno klepetali o njihovem ustvarjanju, literaturi, knjigah in sploh vsem, kar nam ob zajtrku že pade na pamet.
Z nami bodo:

 • Ivana Djilas, pisateljica, režiserka, publicistka, priznana avtorica, ki se ukvarja z aktualnimi družbenimi temami
 • Jedrt Maležič, pisateljica in književna prevajalka iz angleščine in francoščine
 • Radmila Petrović, srbska pesnica, zmagovalka pesniških tekmovanj in avtorica štirih pesniških zbirk

Za prijeten zajtrk se prijavite na naslov: festival.itn@gmail.com. Obvezno napišite, s katerim avtorjem ali avtorico si želite preživeti sobotno dopoldne.

 

Sobota, 30. september, 12.00
Čustva v umetnosti, umetnost v čustvih / pogovor
Gostje: Jan Krmelj, Ana Svetel, Pino Pograjc
Moderira: Kim Dominko Slak
 

Pogovor, na katerem bomo spregovorili o čustvih v pisanju in pisanju o čustvih, o stereotipni podobi pesnika in o sodobni poeziji. Z gosti se bomo tako pogovarjali o tem, ali mora pesnik za umetnost res trpeti, ali v sodobni poeziji še obstaja lirski subjekt ali “samo” še avtor ter kaj se dogaja v procesu pisanja poezije, da se avtobiografski, dnevniški zapis o nekem dogodku ali razpoloženju pretvori v pravo pesem oziroma literaturo. Je največja oblika sodobne poezije Instagram poezija? Pridite in debatirajte z nami!

 • Jan Krmelj, gledališki režiser, pesnik in avdiovizualni ustvarjalec; izdal je zbirko poezije Relikvije dihanja (Litera, 2014), ki je bila nominirana za Jenkovo in Veronikino nagrado, nedavno je izšla njegova druga pesniška zbirka Uho (Beletrina, 2023)
 • Ana Svetel, pesnica, pisateljica, pripovedovalka zgodb, antropologinja; njena pesniška zbirka Lepo in prav (LUD Literatura, 2015) je bila leta 2015 v ožjem izboru za najboljši prvenec, objavila je zbirko kratkih zgodb Dobra družba (LUD Literatura, 2019), ki je bila nominirana za nagrado novo mesto, leta 2022 pa je bila nominirana za Veronikino nagrado s pesniško zbirko Marmor (Beletrina, 2022)
 • Pino Pograjc, pesnik; njegov prvenec Trgetanje (Črna skrinjica, 2022) je izšel lani, je član kolektiva POT-VOT

 

 

Sobota, 30. september, 16.00
Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti / pesniški performans
Gostje: Radmila Petrović, Tina Kozin, Milica Milosavljević, Denis Škofič, Marija Dragnić, Pino Pograjc, Aleksa Krstić, Lidija Dimkovska
Režija: Staša Prah

Dogodek istoimenskega projekta (v angleščini Poets of Today, Voices of Tomorrow - POT- VOT) z mednarodno zasedbo pesnikov in pesnic predstavlja svež, sodoben pristop k poeziji in literarnim prireditvam ter raziskuje nove načine, kako pesniško izražanje približati širši populaciji. Eden od ključnih vidikov njihovega dela je raziskovanje novih oblik literarnih dogodkov, na katerih pesnik ne nastopa le kot izvajalec, temveč sodeluje z dramaturgom, učiteljem govora in režiserjem. S pomočjo režiserke Staše Prah bodo pesniki in pesnice pripravili literarno branje, ki ni le interpretacija besedila, temveč tudi izvirni performans, ki združuje besedo, zvok in gibanje. Gre za doživetje, ki razširja pojmovanje poezije.


Kolektiv Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti deluje na različnih področjih: iniciira spremembe v šolskih kurikulih, sistematično dela z učitelji in učiteljicami, prizadeva si za večjo prisotnost poezije v vsakdanjem življenju ter za popularizacijo poezije kot umetniškega izraza.

 • Radmila Petrović, srbska pesnica, zmagovalka pesniških tekmovanj in avtorica štirih pesniških zbirk
 • Tina Kozin, slovenska literarna kritičarka, Stritarjeva nagrajenka za kritiko in pesnica
 • Milica Milosavljević, srbska pesnica, zmagovalka pesniških tekmovanj in avtorica dveh pesniških zbirk
 • Denis Škofič, pesnik, pisatelj in literarni kritik
 • Marija Dragnić, črnogorska urednica in pesnica, zmagovalka pesniških tekmovanj, avtorica štirih knjig
 • Pino Pograjc, slovenski pesnik, njegov pesniški prvenec je izšel lani
 • Aleksa Krstić, srbski pesnik, član beograjskega kolektiva C4, ki organizira pesniške in glasbene večere, izdal eno pesniško zbirko
 • Lidija Dimkovska, večkrat nagrajena slovensko-makedonska pesnica, esejistka, literarna teoretičarka, prevajalka, avtorica več pesniških zbirk
   

 

Vstop na dogodke je prost.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem