Izobraževanje za pedagoge: Dokumentarni film

V mesecu aprilu pripravljamo dvodnevno izobraževanje za pedagoge in pedagoginje na temo dokumentarnega filma.

Kdaj in kje
april 2024
SOB 13 APR
13. 04. 2024 – 14. 04. 2024 Izobraževanje za pedagoge: Dokumentarni film Pionirski dom

ZOOM.18: Izobraževanje za pedagoge: Čar resničnosti

(dokumentarni film od teorije do izvedbe)

 

13. in 14. april 2024

Pionirski dom, Vilharjeva 11, Ljubljana

 

Izobraževanje za pedagoge v OŠ in SŠ ter ostale delavce v VIZ in kulturi, ki se želite v dveh intenzivnih dneh poglobiti v bogastvo izraznosti filmskega polja dokumentarizma, ki pripoveduje o resničnosti in skozi njo na številne ustvarjalno vznemirljive načine, ter ob tem praktično izkusiti, kako sami lahko izvajate delavnice z otroki in mladimi ali z njimi ustvarjate inovativne kratke dokumentarne filme.

 

Mentorji izobraževanja so filmska režiserka, festivalska selektorica in predavateljica Varja Močnik, filmska režiserka Maja Prettner, pedagoginja Dženi Rostohar, filmski režiser in pedagog Tomaž Pavkovič.

Več o mentorjih si lahko preberete tukaj.

 

Cena izobraževanja: 80 EUR

Prijave zbiramo do petka, 5. aprila 2024, prek spletne prijavnice. Kotizacijo za udeležbo na delavnicah lahko za mentorico ali mentorja poravna izobraževalna ustanova. Plačilo izobraževanja mora biti opravljeno najkasneje do 8. aprila 2024. Odjava po 8. aprilu ni možna (z izjemo opravičljivih razlogov).

Za več informacij pišite vodji filmskega izobraževanja za pedagoge Ani Cerar na e-naslov zoom@pionirski-dom.si.

 

SPLETNA PRIJAVNICA

 

PROGRAM:

 

SOBOTA, 13. APRIL 2024

 

9.00 – 9.30 Prihod in registracija

 

9.30 – 11.00 Pogled v zgodovino dokumentarnega filma: iskanje in krojenje resnice ustvarjalca – in gledalca

Dokumentarni film je lahko portret, reportaža, dnevnik, zapis, esej, rekonstrukcija, dokument prostora v času, politična izjava, krik zatiranih, ljubezensko pismo … in še mnogo mnogo več. Kako torej opredeljimo dokumentarni film? Morda v odnosu do igranega filma? V odnosu do resničnosti? Ga opredeljujeta način in oblika pripovedi? Zgodovina filma, tudi dokumentarnega, se vije v številnih, močno razvejanih in ovinkastih smereh in priča o tem, kako raznolika in barvita je filmska govorica, kako pestro in nepredvidljivo je življenje filmske umetnosti in pri tem filmskega gledalca.
Na (za širno zgodovino vendarle prekratkem) predavanju bo Varja Močnik popeljala skozi nekatera najpomembnejša poglavja zgodovine dokumentarnega filma in imena uglednih dokumentaristov ter o njih spregovorila ob odlomkih iz temeljnih dokumentarcev. Odlomki nam bodo razkrili tudi načine, na katere dokumentaristi filme ustvarjajo, in govorice, s katerimi komunicirajo z gledalci. Zaradi obširne snovi obravnave bomo spoznali le delček njene širine, pomembnosti in udarnosti, a že ta nam bo razkril marsikaj o zgodovini, nastajanju in komunikaciji dokumentarnih filmov.

 

11.00 – 13.30 Ogled filma Dom, ljubi dom in pogovor z avtorico

Dom, ljubi dom (Maja Prettner, Slovenija, 2016, 93 min, 12+)

Dokumentarni film eno leto spremlja življenje štirih otrok v mladinskem domu Malči Belič, kjer bivajo otroci, ki so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij. Kljub vsem pravilom in hišnemu redu, ki vlada, v tem novoustvarjenem domu iščejo pripadnost in zavetje.

Z režiserko filma Majo Prettner se bomo po projekciji pogovarjali o temah, ki se jih dotika film, kot so otroška ranljivost, pripadnost, odraščanje znotraj ustanove, pedagoško-starševski pristopi, pojem družine in pripadnosti. Obenem bo predstavila svoj pristop k snemanju in sodelovanju z otroki. Na konkretnih primerih se bomo osredotočili na nastajanje zahtevnejšega kreativnega dokumentarnega filma in pripovedovanja zgodbe skozi film; od osnovne ideje, scenarija, režije, snemanja do montaže.

 

13.30 – 15.00 Odmor za kosilo

 

15.00 – 18.00 Ustvarjalne metode v procesu izdelave kratkega dokumentarca

Na delavnici bosta Dženi Rostohar in Tomaž Pavkovič delila svoje dolgoletne izkušnje, ki sta jih pridobila tekom dela v šolah in pri izvajanju različnih delavnic bodisi samostojno bodisi v okviru Luksuz produkcije, ene vodilnih slovenskih nevladnih organizacij na področju dela z mladimi in filmom. Podprla jih bosta s praktičnimi primeri, prek katerih bomo spoznali nekaj metod dela. Predstavila bosta vaje, ki jih lahko uporabimo pri svojem delu, obenem pa se bomo raziskali načine, kako se lahko dokumentarnega filma lotimo pri pouku. Dan bomo zaključili s kratko idejno pripravo na izdelavo dokumentarnega filma v naslednjem dnevu. 

 

 

NEDELJA, 14. APRIL 2024

 

9.00 – 9.30 Prihod

 

9.30 – 13.00 Priprave in snemanje kratkega dokumentarnega filma

Po kratkem uvodu bomo skupaj z mentorjema Dženi Rostohar in Tomažem Pavkovičem določili ter izpilili tematski koncept in vsebino kratkega dokumentarnega filma. Nato bomo v majhnih skupinah pripravili načrt snemanja z lokacijami in se podali na delo na terenu, kjer boste snemali svoje zgodbe.

 

13.30 - 15.00 Odmor za kosilo

 

15.00 - 18.00 Montaža in dokončanje dokumentarnega filma

V popoldanskem delu bomo posneti material pregledali in zmontirali v končno verzijo.

 

 

Izobraževanje je del filmskega festivala ZOOM.18, ki bo 21. do 22. 11. 2024 potekal v Pionirskem domu in na katerega lahko mentorji do 30. 6. pošljete kratke filme, ki ste jih že ali jih boste po izobraževanju ustvarili z otroki in mladimi. Filme lahko prijavite na portalu FILMFREEWAY

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem