Glivonožci, razstava v Mestni hiši

Tečajnice kiparstva za odrasle so se pod vodstvom mentorice Nine Koželj ukvarjale z oblikami in barvami gliv pod ultravijolično svetlobo.

Kdaj in kje
maj 2024
ČET 30 MAJ
30. 05. 2024 – 11. 07. 2024 Glivonožci Mestna hiša

Tečajnice kiparstva za odrasle so se pod vodstvom mentorice Nine Koželj ukvarjale z oblikami in barvami gliv pod ultravijolično svetlobo. Dela bodo predstavile javnosti v okviru festivala Svetlobna gverila. Odprtje razstave bo v četrtek, 30. maja, ob 19.00 v Steklenem atriju ljubljanske Mestne hiše.

 

Glive, ki jih najdemo praktično na celem planetu, so največji organizem na Zemlji in za svoje uspešno razmnoževanje se poslužujejo izredno domiselnih načinov. Eden takšnih je luminiscenca, ki jo lahko opazujemo pod ultravijolično svetlobo. Ljudje tega spektra barv samega po sebi ne zaznavamo, vloga luminiscence pri glivah pa niti še ni popolnoma pojasnjena – vsekakor se zdi, da določene živali, ki raznašajo trose gliv, zaznavajo te barve. Za nas pa je gozd ponoči črn – le UV svetilka nam omogoča videti nočni svet v popolnoma drugačnih barvah.

Na povabilo Pionirskega doma je mikologinja Katarina Grabnar Apostolides udeležence tečaja kiparstva za odrasle popeljala v večerni gozd. S pomočjo UV svetilk smo raziskovali barve in oblike, ki so se pojavljale pred nami. To izkušnjo smo prevedli v likovno vizualne vtise – v lebdeče prozorne krogle smo ujeli majhne mikološke ekosisteme, ki žarijo pod UV svetilkami.

/N. Koželj/

 

Sodelujoče: Neža Anžič, Klara Bajec, Metka Blatnik, Lidija Drobež, Saša Erjavec, Mojca Horvat, Tatjana Jamnik, Barbara Juršič, Suzana Kremžar, Polona Kuhar, Mojca Marn, Maja Maroša, Tanja Petkovič, Stajka Skrbinšek, Natalija Šega, Marina Šink, Romana Terkaj, Barbara Miklič Türk, Damijana Vidic in Anja Zver

Foto: Marina Šink / produkcija: Art center Pionirskega doma

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem