Delavnica vožnje monocikla in iskanja ravnotežja v okviru ETM

Pionirski dom vabi na brezplačno delavnico v okviru Evropskega tedna mobilnosti!

Kdaj in kje
september 2023
SRE 20 SEP
20. 09. 2023 OB 17:30 Delavnica vožnje monocikla in iskanja ravnotežja v okviru ETM Pionirski dom

Pionirski dom – Center za kulturo mladih sodeluje na letošnjem Evropskem tednu mobilnosti z Delavnico vožnje monocikla iskanja ravnotežja.

 

Vožnja na monokolesu krepi veselje do gibanja in spodbuja otroke in mladino, da dejavno preživljajo prosti čas. Monokolesarjenje je tako še eden od mnogih načinov za kompenzacijo sedečega načina življenja. Med pretiranim sedenjem v šoli, pisarni, za računalnikom ali TV zaslonom, so nekatere mišice podvržene preveč intenzivnem delu (upogibalke kolka, predvsem mišici iliopsoas in kvadriceps) in se sčasoma skrajšajo. Vožnja na monokolesu je izzivov polna, zdrava in atraktivna prostočasna dejavnost, ki je primerna za vse generacije. 

 

Z učenjem in postopnim uspehom pri obvladovanju vožnje se krepi vera v lastni »zmogel bom« tudi na vseh drugih področjih našega udejstvovanja. Vožnja izgleda sprva nemogoča in zato kasneje še toliko bolj pripomore k pozitivni samopodobi človeka. Morda je največji izziv na monokolesu prav psihološki. Zbrati pogum, da izvedemo nek trik, ki nam vliva strah v kosti. Monokolo je tudi odličen pripomoček za razvijanje propriocepcije. Propriocepcija je sposobnost zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega dela telesa v prostoru. S tehniko zaščitimo sklep ob nepričakovanih, hitrih, silovitih mehanskih motnjah. Sredstva tovrstne vadbe so zlasti ravnotežne vaje, ki se izvajajo na ravnotežnih deskah, žogah in drugih nestabilnih površinah. Bistvo teh vaj je, da moramo ves čas vzpostavljati ravnotežje  Na monokolesu ravnotežje neprestano vzpostavljamo s celim telesom, še posebej z gležnji, koleni in trupom.

 

Delavnico bosta v sredo, 20. 9. ob 17.30 v Pionirskem domu izvedla Natalija in Ravil Sultanov iz Zavoda Bufeto. Sultanova sta diplomirana klovna s slovite Akademije za cirkuške umetnosti v Moskvi. Sta ustanovitelja Zavoda Bufeto, ki je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča.

 

Delavnica bo brezplačna.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem