Gledališki festival

knjiga dramskih besedil: Gledališke sanje II

V letu 2021 smo v Pionirskem domu izdali drugo knjigo dramskih besedil za mlade in pedagoge v zbirki Gledališke sanje.

Zbirka Gledališke sanje je nastala kot produkt Otroškega festivala gledaliških sanj, ki ga že 18 let zapored organizira in izvaja Pionirski dom. V 18. letih festivala smo gostili kar 685 gledaliških predstav. Kvaliteta uprizoritev se vsako leto dviga, z njo pa tudi število avtorskih predstav skupin in njihovih mentorjev in mentoric.

Mladi igralci in igralke skupaj s svojimi mentorji in mentoricami želijo uprizarjati predstave, ki so jim blizu, ki izhajajo iz njihovih zgodb, povedati in upodobiti želijo aktualne teme, biti družbeno kritični, imeti svoj glas in imeti možnost biti slišani. In takšne predstave, ki so povečini rezultat izjemnega pedagoškega vodenja in procesa dela, je potrebno zapisati in izdati.

 

ZAKAJ?

Zato, ker sodobnih dramskih besedil za mlade primanjkuje,

zato ker tako omogočimo drugim skupinam, da dobijo ideje za svoje lastno gledališko ustvarjanje,

zato da se besedila ponovno uprizarjajo

in nenazadnje, da se z njimi seznanja tudi bralno občinstvo.

 

Izjemno pomembno je, da bralci, predvsem pa mladi bralci in ustvarjalci, lahko posegajo po besedilih, ki so sodobna in aktualna. V knjigi Gledališke sanje II. so tako izdana štiri besedila uprizorjena na Otroškem festivalu gledaliških sanj:

  • Saša Hudnik, Pravi junak
  • Nika Brgant, Rdeči šalček
  • Leona Gomboc, Rolina 006
  • Slavica Trkman, Zelena je zakon

peto besedilo pa je nagrajeno besedilo mlade avtorice našega dramskega natečaja Pionirskega doma Dramo zganjat':

  • Nina Jerovšek, Lahko noč in eno pošast za pomoč.

 

Gledališke sanje II vsebuje tudi izjemen dodatek in sicer poglobljen dramaturški priročnik za pedagoge pod naslovom Gledališčenje, avtorice Staše Prah.

 

Dramska besedila lahko beremo sami, v dvoje ali skupini. Z besedili se lahko igramo ali pa jih igramo. Dramska besedila imajo takojšen potencial, da zapisane besede oživijo. Ne samo v gledališčih ali šolskih in drugih dramskih skupinah, ampak tudi v krogu družine, vrstnikov, prijateljev. Beremo jih lahko na način, da upodabljamo različne like sami, še veliko zabavneje pa je, da si vloge kar razdelimo in zabava ob odkrivanju dramskih junakov se prične takoj. In tako se magija gledališča kaj kmalu zgodi kar v našem razredu ali naši dnevni sobi.

 

Cena knjige je 15,00 € + poštnina. Naročite pa jo na mail: tajnistvo@pionirski-dom.si ali prek telefona na: 01/234 82 00.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem