Gledališki festival

Bliža se 19. OFGS!

Odrske deske Festivalne dvorane bodo znova napolnile gledališke uprizoritve mladih osnovnošolskih gledaliških skupin.

V Pionirskem domu bomo skupaj z osnovnošolskimi mentoricami in mentorji, pedagoginjami in pedagogi širom Slovenije, omogočili, da se v teh spremenljivih časih, polnih dvomov in nesigurnosti, mlade aktivno vključi v gledališko ustvarjanje. V številnih prostorih Pionirskega doma bomo v teh dneh izvedli Otroški festival gledaliških sanj. Kultura je trenutno velik privilegij, kulturno-umetniško udejstvovanje prav tako, zato poklon vsem, ki dokazujemo, da skupnost šteje, da skupaj lahko, da je še kako pomembno, da se mlade vidi in sliši in da je še kako potrebno, da čim prej ponovno poiščemo pot do mladih in njihove aktivacije.

 

Ob letošnji otvoritvi v ponedeljek, 4. aprila 2022 bodo odrske deske Festivalne dvorane napolnile gledališke uprizoritve mladih osnovnošolskih gledaliških skupin. Festivalsko občinstvo si bo gledališke uprizoritve lahko ogledalo v treh zaporednih festivalskih dneh. Na festivalu se bo v letošnjem letu zvrstilo 16 predstav. Razpored si lahko ogledate tukaj.

 

Petek, 8. aprila 2022 bo posvečen gledališki improvizaciji. Na odru Festivalne dvorane se bodo mladi preizkušali v improvizacijskem gledališču. Improvizacijsko gledališče spodbujata domišljijo, poslušanje, sprejemanje, delo v skupini, hipno reagiranje, zaupanje, povezovanje, čustvovanje, vse, kar je v mladih v teh zadnjih mesecih zaspalo. Skupaj nam bo to uspelo ponovno prebuditi.

 

Otroški festival gledaliških sanj bo v svoji 19. ediciji gostil 16 osnovnošolskih gledaliških predstav ter številne impro uprizoritve 17 skupin mladih ustvarjalcev, ki jih druži želja po nastopanju, po gledališki improvizaciji, po skupnem ustvarjanju, po ogledu uprizoritev svojih sovrstnikov, po zabavnem in aktivnem gledališkem druženju. »Z dogodki mladi za mlade krepimo vrednost in pomembnost vrstniškega ustvarjanja. Mladi se tako na eni strani predstavijo svojim vrstnikom, ter na drugi, ob ogledu drugih predstav, dobijo sveže ideje, navdih in spodbudo za vnaprej. Mladi postanejo vzorniki svojim vrstnikom in spodbuda, da tudi oni lahko, da so pomembni. Dandanes je razvoj mladega občinstva še pomembnejši, saj je priložnost omogočiti mladim, ki so bili mesece odrezani od kakršnega koli odrskega ustvarjanja, sooblikovanja, druženja, izkušnjo, da so lahko aktivni sodelujoči mladi gledalci, neprecenljiva,« poudarja vodja Otroškega festivala gledaliških sanj, Bjanka Kršmanc. Zato komaj čakamo, da se odrske zavese Festivalne dvorane odgrnejo in gledališki festival prične.

 

 

* Za malico otrok, ki sodelujejo na 19. Otroškem festivalu gledaliških sanj, je poskrbel Lidl Slovenija.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem