Pionirski festival

V Festivalni dvorani bomo ustvarjali na številnih kulturno-umetniških in jezikovno-kulturnih delavnicah za otroke in odrasle.

Pionirski dom - Center za kulturo mladih
06.01.2017

Pionirski festival - GLASBA na 1001 način

Od 10. do 13. ure
V Festivalni dvorani bomo ustvarjali na številnih kulturno-umetniških in jezikovno-kulturnih delavnicah za otroke in odrasle.
Ob 12. uri  bo vzporedno na odru potekal glasbeni program. Različne glasbene zvrsti nam bosta predstavila kitarist Luka Ropret in vokalistka Neža Trobec.
Obisk delavnic je brezplačen.

ANGLEŠKA DELAVNICA: Music makes the world go round!
Ste že slišali za jamajške jeklene bobne, škotske dude ali novozelandsko nosno flavto? Nenavadno, kajne? Pridružite se nam na angleški delavnici, kjer bomo spoznali tradicionalna glasbila iz različnih dežel, kjer je angleščina ali materni ali uradni jezik prebivalcev. Preizkusili se bomo v izdelavi nosne flavte, lahko pa boste odigrali tudi družabno igro in preverili svoje poznavanje različnih glasbil.


KITAJSKA DELAVNICA: Kitajska glasba in glasbila, ali jih prepoznaš?
V delavnici bomo skupaj poslušali svetovno znane skladbe, predstavljene s kitajskimi tradicionalnimi glasbili, da bi se lahko spoznali s »podobno« in »drugačno« kitajsko glasbeno kulturo.


NEMŠKA DELAVNICA: Nemški skladatelji in inštrumenti v simfoničnem orkestru
Skozi nemško delavnico boste spoznali nemške skladatelje s sliko in karikaturo. Otroci bodo ugibali h kateremu skladatelju sodi katera karikatura. Spoznali bodo nekaj inštrumentov simfoničnega orkestra.


LATINSKA DELAVNICA: MUSICA ANTIQUA
Rimski učitelj glasbe nas bo učil izdelati tibio (= piščal) in nanjo zaigrati. Spoznavali bomo tudi druga antična glasbila in petje.


ŠPANSKA DELAVNICA: V ritmu španskih kastanjet
Na španski delavnici bodo otroci izdelovali tradicionalno glasbilo kastanjete in jih preizkusili ob španskem plesu flamenka.


FRANCOSKA DELAVNICA: Fête de la musique (Svetovni dan glasbe v Franciji)
Na delavnici bodo otroci izdelovali tradicionalno frankofonsko glasbilo marakas. Pomerili pa se bodo tudi v kvizu prepoznavanja znanih francoskih pesmi.


RUSKA DELAVNICA: Kako igrati na strune balalajke
Iz kartona bomo izdelali tradicionalno rusko glasbilo in poslušali njegov zvok.


ITALIJANŠČINA: ITALIA - Paese della musica  (Italija, dežela glasbe)
Mandolina napoletana je instrument, ki je nastal v Neaplju. To je ljudski instrument, ki je zelo hitro postal popularen po celem svetu. Otroci bodo naredili prednjo stran inštrumenta ter ga na koncu tudi po svoje okrasili.
 

LIKOVNA DELAVNICA
Dekoracija bambusov z ljudskimi motivi in oblikovanje tolkala. Otroci porišejo in z različnimi motivi opremijo bambusovo palico, ter preizkušajo različne zvoke tolkal. Namen delavnice je likovna oprema preprostega zvočila.


DELAVNICA ANIMIRANEGA FILMA: Zmešani orkester
Pravijo, da veliko kuharjev pokvari juho. Kako pa je z glasbeniki? Kakšna glasbena mineštra se skuha, če se glasbeniki menjavajo kot po tekočem traku? Vsak od udeležencev se bo preizkusil kot član zmešanega orkestra in tako bo nastala zabavna animacija, posneta v tehniki pikselacije.


ČAJANKA PRI MUCI: Pojoča stonoga
Otroci bodo nizali različne materiale, ki v stiku s tlemi proizvajajo šume in zvoke.


GLASBENO GLEDALIŠČE
Dejavnosti glasbene urice in gledališče se bosta tokrat predstavili skupaj, saj se bomo lotili žanrov glasbenega gledališča in glasbene pravljice. Katere so vse umetniške oblike, ki to združujejo in kako se tega sploh lotiti, bomo preizkusili na delavnici, ki bo polna igre, petja in smeha!


PLESNA DELAVNICA
Otroke bomo povabili na kratke plesne miniature, kjer bodo lahko izrazili sebe in svoj svet gibanja.


GRAFIČNA DELAVNICA

Grafika je likovna tehnika, kjer najprej izdelamo matrico - ploščo z risbo, nato pa matrico lahko ročno ali z prešo odtisnemo. Matrica nam omogoča večje število enakih odtisov. Na grafični delavnici bomo izdelovali grafike v tehniki "gumitiska" - to je tehnika visokega tiska, ki je primerna tudi za najmlajše. Spoznali se bomo z grafičnimi barvami, valjčkom ter grafično prešo, ter poskusili odtisniti vsak svoj glasbeni inštrument.

 

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem