Arhitekturno potepanje za odrasle

Pričenjamo z arhitekturnim potepanjem za odrasle.

05.10.2017

Kaj je prostor? V odgovor na to vprašanje je bilo že veliko napisanega, a pred kratkim sem prebral zelo nenavaden in preprost odgovor. Prostor je ideja soobstoja, način, kako lahko stvari sobivajo druga ob drugi. In kaj je potem čas? Čas je ideja sosledja, način, kako si stvari oziroma dogodki sledijo drug za drugim.

Vabimo vas torej na skupno odkrivanje soobstoja, odnosov in pomenov teh odnosov, kot jih lahko razbiramo v prostoru, tako naravnem kot od človeka ustvarjenem, kulturnem prostoru. Posvetili se bomo obema, še zlasti pa govorici oblik, kot so nam jo zapustili mojstri likovne umetnosti.

 

 

I. potepanje

 

 

kdaj: petek, 27. oktober 2017
ob: 16:00
kje: Fakulteta za arhitekturo (vhodna avla)

 

Za uvodno srečanje letošnjih delavnic se bomo ob 16. uri, torej nekoliko prej kot na kasnješih srečanjih, dobili pred vhodom šole za arhitekturo, na Zoisovi 5.  Zbrali se bomo v vhodni avli takoj za vhodnimi vrati šole. Arhitekt Plečnik je na pragu šole pustil tri ključe za branje prostora. Poskušali jih bomo odkriti, si jih razložiti, potem pa se z njimi podati na kratko raziskovanje okolice.

Parkirate lahko na velikem peščenem parkirišču ob Križankah.

 

 

II. potepanje

 

kdaj: petek, 17. november 2017
ob: 17:00
kje: Plečnikove Žale

 

V petek, 17. novembra 2017, v mesecu, ki ga začenjamo s spominom na prednike se bomo ob 17. uri zbrali pred vrtom Vseh svetih na Žalah. Po krajšem uvodu bomo iz mesta živih skozi propileje prestopili v mesto mrtvih. Sprehajali se bomo med kapelicami, po stezicah, opazovali likovno govorico. Morda nam bo dovoljeno in dano, da stopimo za veliki steber v molilnico, poslušamo njeno tišino in pripoved o arhitektu Plečniku ter njegovem odnosu do življenja in smrti. Za konec bomo odšli do njegovega groba, ki je prav tako nekaj zelo posebnega in mu prižgali svečo.  

 

 

III. potepanje

 

kdaj: petek, 22. december 2017
ob: 17:00
kje: Hostel Celica

 

V petek, 22. decembra 2017, bomo odkrivali zgodbo nastanka Hostla Celica, slavnega popotniškega prenočišča, ki je hkrati tudi razstavišče in pričevališče tragičnih dogodkov 20. stoletja. 10 let je trajal proces umetniške preobrazbe več kot stoletje stare temačne stavbe zaporov v odprto in svobodno srečevališče ljudi, ki potujejo ali živijo v mestu. Vodila ga je skupina navdušencev, združenih v Kulturno umetniško društvo Sestava. Iz javnega pritličja se bomo povzpeli v intimnejše nadstropje, kjer so umetniki in arhitekti iz različnih kultur preoblikovali nekdanje celice v unikatne sobe, potem pa še višje na podstrešje, kjer se natanko nad nekdanjimi temnicami stavba odpira v nebo in zvezde. Zbrali se bomo ob 17. uri pred vhodom v Hostel na Metelkovi. 

 

IV. potepanje

 

kdaj: petek, 26. januar 2018
ob: 17:00
kje: parkirišče pred Centrom naravne gradnje GNEZDO (Štula 10, Ljubljana Šentvid)

SKUPNA DELAVNICA ZA STARŠE IN OTROKE

 

Zadnji petek v januarju se bomo starši in otroci zbrali na parkirišču pred Centrom naravne gradnje.
Včasih se je človek zatekal k uporabi naravnih gradiv iz nuje. Danes se vrača k njim iz prepričanja in globljega premisleka. Naravna gradnja je eden od najbolj neposrednih načinov, kako se lahko človek znova poveže s stvarstvom in življenjem okoli sebe. Izraža nego in skrb do sočloveka, do živali, do rastlin in mineralnega sveta. To je način gradnje, pri katerem je človek za hišo in svojo okolico tisto, kar je duša za naše fizično telo.

S pomočjo zaposlenih v jeseni odprtem centru si bomo lahko ogledali naravna gradiva in naravne tehnike gradnje in nekatere od njih v igri tudi preizkusili.

 

 

Potepanja bo vodil arhitekt Ira Zorko.

 

Datumi naslednjih arhitekturnih potepanj:

 • petek, 2. marec 2018 (16:00)
  lokacija: “cardo”: PLEČNIKOVA HIŠA - JUŽNI TRG
 • petek, 30. marec 2018 (17:00)
  lokacija: “decumanus” SVETA TROJICA - ROBBOV VODNJAK

 

ZADNJE ARHITEKTURNO POTEPANJE V LETOŠNJEM LETU:

 • petek, 13. april 2018 (17:00)
  lokacija: LJUBLJANSKI GRAD

  (skupna delavnica za starše in otroke)
Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem