Young Theatre: Impro delavnica

Na delavnici, ki bo potekala v soboto, 19. 1. 2019, bomo nadaljevali s praktičnim usvajanjem impro znanj.

Kdaj in kje
januar 2019
SOB 19 JAN
19. 01. 2019 OB 08:30 Impro delavnica Pionirski dom

Pionirski dom vabi na improvizacijsko delavnico, ki je namenjena mentorjem, pedagogom, gledališčnikom in tistim, ki jim je gledališka improvizacija blizu ter so soudeleženi v evropski projekt, katerega nosilec je Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Young theatre - Mlado gledališče.

 

Na delavnici, ki bo potekala v soboto, 19. 1. 2019, od 8.30 do 18.00. ure v prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih in v Festivalni dvorani, bomo nadaljevali s praktičnim usvajanjem impro znanj. Skozi improvizacijske vaje, discipline in ovire pa vas bodo vodili Urša Strehar Benčina, Mojca Dimec in Tomaž Lapajne Dekleva.

 

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih že več kot dvajset let razvijamo gledališko improvizacijo kot metodo gledališke vzgoje, naše znanje pa od 1. septembra 2017 dalje širimo in nadgrajujemo s strani Evropske komisije podprtega  projekta sodelovanja »Young theatre / Mlado gledališče« skupaj s partnerji iz Srbije, Poljske in Romunije.

Projekt Young theatre / Mlado gledališče, katerega nosilec je Pionirski dom – Center za kulturo mladih, je namenjen izobraževanju profesionalnih  gledaliških ustvarjalcev in amaterjev na področju gledališče umetnosti. Cilj projekta je povezovanje profesionalnih in neprofesionalnih gledaliških ustvarjalcev, pridobivanju novih gledaliških znanj in povečanju interesa mladih za obiskovanje in udeležbo pri gledaliških projektih in vzgajanju občinstva za trajen odnos ljubezni do kulture. Dosego ciljev skozi projekt vzpodbujamo preko praktičnih seznanjanj pedagogov, gledaliških profesionalcev in mladih z abecedo gledališke improvizacije, uporabo le-te v šolskem in profesionalnem kulturnem okolju ter njihovo medsebojno povezovanje. Gledališka improvizacija je namreč dostopno in izjemno uporabno orodje, saj spodbuja sodelovanje, odgovornost, samoiniciativnost, prilagodljivost, uporabo telesa, obvladovanje raznolikih oblik komunikacije in mnogo drugih veščin, ki so uporabne tudi pri raznolikih oblikah v izobraževalnem procesu.

 

Kot nosilci projekta smo v Sloveniji izvedli več delavnic za gledališke profesionalce in osnovnošolske pedagoge, delavnico za strokovne delavce v okviru Borštnikovega srečanja, delavnice za pedagoge in strokovne delavce v okviru Mednarodne konference gledališke pedagogike ter ustanovili redno improvizacijsko skupino pedagogov, ki se srečujejo enkrat tedensko in nadgrajujejo improvizacijsko znanje v Pionirskem domu. Improvizacijskih delavnic, ki  se bodo še nadaljevale vse do konca projekta, se je v Sloveniji do sedaj udeležilo preko 200 udeležencev.

 

Udeleženci delavnic svoje improvizacijsko znanje prenašajo naprej  na otroke in mladostnike v šolah, ki tako z izkušnjami improvizacijskega gledališča postajajo kakovostno kritični in aktivnejši uporabniki kulturnih vsebin.  Mladi bodo svoje improvizacijske produkcije predstavili na mednarodnem Impro dnevu, prazniku gledališke improvizacije, ki bo potekal v vseh partnerskih državah in predstavlja vrhunec projekta sodelovanja Young Theatre/Mlado gledališče, z zaključkom 12. aprila 2019 v Festivalni dvorani v okviru Impro dneva.

Impro dan je namenjen vsem osnovnošolskim skupinam, ki so v šolskem letu 2018/2019 v kateri koli obliki izkušali impro igre in vaje in bi se bili z njimi pripravljeni predstaviti na odru Festivalne dvorane.

Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem