Sanjki 15. Otroškega festivala gledaliških sanj

Sanjki 15. Otroškega festivala gledaliških sanj so podeljeni!

Pionirski dom - Center za kulturo mladih

S slavnostno prireditvijo v Festivalni dvorani Pionirskega doma, so bila v nedeljo, 9. aprila 2017 podeljena priznanja, nagrade in Sanjki najboljšim predstavam in posameznikom.

Otroški festival gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih, postaja iz leta v leto gledališko bogatejši, obsežnejši in jezikovno bolj raznolik. Za to gre vsekakor zahvala vsem dramskim skupinam in njihovim mentorjem, ki na svojih šolah vzpodbujajo in krepijo odrsko umetnost ter s tem prispevajo k splošni kulturni rasti mladostnikov. Festival tako tudi letos sledi svojemu vodilu, da številnim mladim omogoči zaživeti svoje sanje po igri in predstavitvi v soju reflektorjev in pred številnimi mladimi gledalci.

15. Otroški festival gledaliških sanj nam je vsem ljubiteljem odrske umetnosti postregel s kopico novih, svežih in zanimivih gledaliških uprizoritev. Letos se je s svojimi kreativnimi umetniškimi stvaritvami predstavilo 52 različnih gledaliških skupin.

Zmagovalci so prav vsi nastopajoči, saj je osnovni namen našega festivala mladostnikom omogočiti enkratno gledališko doživetje in občutenje pravega in pristnega gledališkega duha. V nedeljo, 9. aprila 2017 smo na zaključni prireditvi v Festivalni dvorani vsem nastopajočim in njihovim mentorjem podelili priznanja in nagradili najboljše in najbolj perspektivne skupine in posameznike. Nagrade so podeljevali priznani in poznani gledališki in kulturni ustvarjalci; Domen Valič, Lucija Ćirović, Maruša Mayer, Primož Forte, Draga Potočnjak, Nina Ivanišin.

Malce treme, želja po ustvarjanju, vztrajnost in žar v otroških očeh so recept za prave mlade gledališke skupine, ki soustvarjajo naš Otroški festival gledaliV veliko veselje in čast nam je, da so strokovno žirijo 15. Otroškega festivala gledaliških sanj sestavljali:

- Staša Bračič (predsednica žirije), dramaturginja,

- Rajko Stupar, dramski igralec, režiser in gledališki pedagog in

- Urša Strehar Benčina, (gledališka pedagoginja).

 Strokovna žirija je podelila Sanjka za najboljšo predstavo prvih dveh triad, Sanjka za najboljšo predstavo zadnje triade, Sanjka za najboljšo kostumsko, scensko in glasbeno opremo ter Sanjka za najbolj izvirno predstavo.  

Nagrade so prejeli:

Najboljša scena, kostum in glasbena izvedba

Nominirane predstave so bile:

OŠ Riharda Jakopiča, gledališka skupina, s predstavo Zverjasec, pod mentorstvom Igorja Prešerna,
OŠ Trbovlje, skupina Ime mi je igra – Špilčki, s predstavo Vse o Alici, pod mentorstvom Alme Knaus,
OŠ Dutovlje, učenci 2. razreda, s predstavo Primabalerina, pod mentorstvom Mirande Rudež in Nataše Bric.

 

Gledališkega Sanjka za najboljšo sceno, kostum in glasbeno izvedbo je prejela predstava Vse o Alici, OŠ Trbovlje, skupina Ime mi je igra – Špilčki, pod mentorstvom Alme Knaus.

Obrazložitev žirije:

Vse o Alici je predstava polna estetskih presežkov. Uspelo vam je ustvariti zelo močno vizualno – glasbeno – gibalno predstavo. Prazna črna gledališka škatla, se je iz minute v minuto transformirala v vse možne svetove. Potovali smo z vami in niti za trenutek se nismo izgubili. Vaša telesa in zvočna kulisa, ki ste jo sami proizvajali je poskrbela za učinkovito odrsko magijo. Vaše dovršene odrske naloge ste izpeljali virtuozno in z občutkom, saj je bilo jasno, da čisto vsak akter na odru, pa četudi, je bil samo del plešoče scenografije, je točno vedel zakaj je tam in kakšna je njegova vloga v predstavi. In nenazadnje, vseh 55 otrok je na odru delovalo tako složno in celovito, kot da bi se resnično rodili v glavi ene osebe in ste tako tudi delovali….kot ena popolna likovno in zvočno dovršena celota.

 

 

Najbolj izvirna predstava

Nominirane predstave so bile:

DOŠ I Lendava, Teater.smo, s predstavo Pripravljeni, pozor, … LJUBEZEN, pod mentorstvom Doroteje Kukovec,
OŠ Koroški Jeklarji Ravne na Koroškem, Plesno gledališče, s predstavo V duhu časa, pod mentorstvom Maje Marin,
Otroško plesno gledališče Etnika in OŠ Milan Šušteršič,  s predstavo Mali princ, pod mentorstvom Mojce Leben.

 

Gledališkega Sanjka za najbolj izvirno predstavo je prejela predstava Pripravljeni, pozor, … LJUBEZEN, DOŠ I Lendava, Teater.smo, pod mentorstvom Doroteje Kukovec.

Obrazložitev žirije:

Lendavski sedmošolci so se skupaj z mentorico lotili dveh velikih izzivov – uprizoriti poezijo, kar je že samo po sebi zahtevna naloga, obenem pa raziskovati ljubezen – eno od velikih silnic življenja in zahtevno čustvo, ki se lahko manifestira v najrazličnejših oblikah in izrazih. Že začetek – ko je vsak izmed igralcev prišel na oder in na svoj način izrekel besedo LJUBEZEN, nas je prevzel, saj smo bili zapeljani v poetično raziskovanje ljubezni skozi različne vinjete – od plesnih elementov, kjer so se igralci na abstrakten način poigravali z abstraktno temo, do suverenih in zrelih interpretacij pesmi, pospremljenih z močnimi mizanscenskimi in koreografskimi elementi – vsi deli predstave so se, čeprav na videz nepovezano, igrali z gledalčevo domišljijo in jo spodbujali k razmisleku o manifestacijah ljubezni in njenih izrazih, posledicah, občutkih. Vsak izmed igralcev je svoje delo opravil suvereno in zelo zrelo, zato vse čestitke mentorici, ki je ne le izjemno spretno in tenkočutno razdelila odrske naloge, temveč obenem opravila izjemno delo pri obravnavi zahtevne teme na sproščen, igriv, a še vedno preklemansko resen način. LJUBEZEN z velikimi črkami pač.

 

Najboljša predstava na 1. in 2. triadi

Nominirane predstave so bile:

OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, Lutkovno-dramski krožek, s predstavo Lena Lena, pod mentorstvom Keti Bratina in Anuše Blažko,
OŠ Martina Krpana, Krpanovo gledališče – mlajša skupina, s predstavo Uh, ta mami!, pod mentorstvom Janje Lamovšek,
OŠ Louisa Adamiča Grosuplje in KD Teater, Gledališče HIŠKA, s predstavo Škrat Kuzma dobi nagrado, pod mentorstvom Irene Žerdin in Jana Pirnata.

 

Gledališkega Sanjka za 1. mesto je prejela predstava Uh, ta mami!, OŠ Martina Krpana, Krpanovo gledališče – mlajša skupina, pod mentorstvom Janje Lamovšek.

Obrazložitev žirije:

Vsako živo bitje ima pravico do življenja…in kako resnično ter brez moraliziranja je zazvenelo to lepo sporočilo. Otroci, vi ste tako zrelo, angažirano, artikulirano, predvsem pa igrivo uprizorili temo, ki je na prvi pogled polna pasti. Igrati samega sebe je težko. V vaši predstavi je pa odigrano z občutkom za lahkoto. Soočati se s težkimi čustvi je neprijetno, v vašem delu, pa zazveni zrelo in z zavedanjem časa. Govoriti o mami in odnosu z njo, bi lahko hitro postalo patetično, vi pa ste nam gledalcem omogočili refleksijo, ki jo ponujajo prave in velike gledališke uprizoritve. Vaša igrivost in odrska prisotnost sta nas navdihnila in oplemenitila. Uh, hvala vam!

 

Najboljša predstava na 3. triadi

Nominirane predstave so bile:

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Gledališka skupina, s predstavo Coprnica Zofka, pod mentorstvom Katje Stušek in Nike Brgant,
OŠ Miroslava Vilharja Postojna, Gledališka skupina, s predstavo Princesa na zrnu graha, pod mentorstvom Irene Rep in Mateje Penko,
OŠ Škofljica, Pobarvanka, s predstavo Matilda, pod mentorstvom Karmen Mihelič Čampa.

 

Gledališkega Sanjka za 1. mesto je prejela predstava Coprnica Zofka, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Gledališka skupina, pod mentorstvom Katje Stušek in Nike Brgant.

Obrazložitev žirije:

Je predstava, ki bi ji težko očitali kakšno napako. Je odrska umetnina , ki je v vseh elementih gledališke uprizoritve premišljena, obogatena z detajli in estetsko dovršena. Vsi liki, ki se na odru rodijo so postali osebe, ki živijo svoje pravljično življenje. Izpeljano brez napak in z veliko mera občutka za odrsko kreacijo. Niti za trenutek vaša telesa in  glasovi niso popustili in postali navadni, niti za trenutek, nismo pomislili, da na odru gledamo otroke, ki igrajo, ampak ste nas prepričali, da ste ta pravljična bitja v resnici vi. Vsi elementi likovnega in zvočnega ozadja so oplemenitili zgodbo in ji dodali tisto pravo barvitost. Vaša pripravljenost in gorečnost, da na oder prenesete Zgodbo o Zofki, nam je enkrat za vselej dala jasno vedeti, da se čarovnije, kratko malo ne končajo.

 

Dodatna kategorija po izboru žirije, najboljša avtorska predstava:

Nominirane predstave so bile:

- Kulturno društvo »Novi oder«, Bobi palčke, s predstavo Kvader, pod mentorstvom Špele Delux,

- OŠ Louisa Adamiča Grosuplje in KD Teater, Gledališče HIŠA, s predstavo Eksterno preverjanje stanja, pod mentorstvom Irene Žerdin in Jana Pirnata,

- OŠ Griže, Gledališka skupina Tampatu, s predstavo Tri smrklje in nepomita posoda, pod mentorstvom Andreje Konovšek.

 

Nagrado je prejela predstava Tri smrklje in nepomita posoda, OŠ Griže, Gledališka skupina Tampatu, pod mentorstvom Andreje Konovšek.

Obrazložitev žirije:

Letos ni bilo veliko avtorskih predstav, to so tiste, ki v celoti, od besedila, estetike, do izvedbe nastanejo izključno v glavah in srcih mladih ustvarjalcev. Seveda je mentorsko vodstvo pri takih projektih še kako nujno in zahteva še toliko več subtilne energije, predvsem pa Čestitam, da ste zaupali v njihovo kreativnost in znali prebuditi strast do ustvarjanja. To je predstava, kjer nas je suverenost izvedbe, artikuliranost in vedenje kaj sporočamo očarala. Bile ste jasne, artikulirane in pristne ter ene od najbolj sproščenih in vasverječih igralk tega festivala. Zgodba ste postavile v okvirje vašega vsakdanjega življenja, kar ni lahko poustvarjat na odru, vam je to uspelo popolnoma. In celo trenutke kjer bi lahko zapadle v nepotrebno moraliziranje, ste sporočilo hudomušno zapakirale prijetno zvenečo resnico.

 

Posebna nagrada žirije:

Najbolj obetavni igralci

Po mnenju žirije je šestnajst obetavnih mladih igralcev pokazalo, da se z malo discipline, dela, volje, energije, predanosti lahko na odru ustvari prav posebne igralske trenutke, ki gledalce začarajo in ponesejo v svet domišljije.

 

Najbolj obetavni igralci so:

- Katarina Klobučar, iz predstave Coprnica Zofka, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice
obrazložitev žirije: Med najboljšimi povodnimi možmi vseh festivalov do zdaj.

- Nina Jankovič, iz predstave L.A.Ž.N., KUD Franc Kotar Trzin

obrazložitev žirije: Tvoja prefinjenost in večplastnost v oblikovanju lika nas je presunila.

- Patricija Novak Gortan, iz predstave Vremenar, OŠ Livada

obrazložitev žirije: Tako si bila glasna in jasna v svojem izrazu, da si ostala v naših mislih.

- Nika Plešnar, iz predstave Lena Lena, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

obrazložitev žirije: Abrakadabra, abrakada, da to je urok, ko se ti nič ne da.

- Samo Bobnar, iz predstave Kralj Matjaž in Alenčica, OŠ Cvetka Golarja

obrazložitev žirije: Najresničnejša in ljubka žival na festivalu, konjiček.

- Maxim Kaluža, iz predstave Princesa na zrnu graha, OŠ Miroslava Vilharja Postojna

obrazložitev žirije: Razišči, če nisi ti res princ.

- Maruša Derganc, iz predstave Romeo in Julija, OŠ Danile Kumar

obrazložitev žirije: Poklon za soočenje z zahtevno vlogo izpeljano na zelo zrel način.

- Teja Lana Rupel, iz predstave Pavliha ali človek, ne jezi se, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

obrazložitev žirije: Tvoja odrska milina in smisel za ustvarjanje odnosa do vsega kar je na odru, je za pohvalit.

- Jernej Škufca, iz predstave Škrat Kuzma dobi nagrado, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje in KD Teater

obrazložitev žirije: Biti majhen in poreden pa neznansko sladkosneden pa razkuzman in bradat, to pomeni biti škrat.

- Anastasija Milanovska, iz predstave Uh, ta mami!, OŠ Martina Krpana

obrazložitev žirije: Tako majhna, pa tako zares »ta starejša« sestra, čestitamo.

- Manca Sušec, iz predstave Matilda, OŠ Martina Krpana

obrazložitev žirije: Letos so bile na festivalu kar tri Matilde, tvoja interpretacija je bila najbolj iskrena, ljubka in s paleto vseh čustev.

- Ana Vajs, iz predstave Pet pepelk, OŠ Žirovnica

obrazložitev žirije: Zbranost, organiziranost, in fokus, ki ga zmoreš na odru je za pohvalih.

- Katarina Jenko, iz predstave Prekletstvo zelenih štumfov, OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem

obrazložitev žirije: Najbolje uigran par na festivalu.

- Pia Kladnik, iz predstave Prekletstvo zelenih štumfov, OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem

obrazložitev žirije: Najbolje uigran par na festivalu.

- Jakob Adamič Šeme, iz predstave Matilda, OŠ Škofljica

obrazložitev žirije: Tvoje kreacija lika, je nekaj kar redko vidimo na otroškem gledališkem festivalu, ampak prej kje na katerem od odrov v gledaliških institucijah.

- Isabella Podbregar, iz predstave Vse o Alici, OŠ Trbovlje

obrazložitev žirije: Tudi Alic je bilo letos več, zagotovo je tebi najbolj uspelo popeljati celo dvorano na potovanje v vse mogoče čarobne svetove.

 

 

Posebna omemba žirije:

Predstava Poezija igrarija, Društvo slovencev Planika, pod mentorstvom Milene Spremo.

Obrazložitev žirije:

Posebno nagrado žirije zasluži predstava Poezija Igrarija predvsem zato, ker je to predstava z največjim srcem in najbolj izrazito ljubeznijo do jezika, igranja z njim in posebnim čutom za gledališče kot medij. Poezija v tej predstavi služi le kot najboljše zložene zvočne in pomenske podobe, ki jo mladi igralci obogatijo s svojo bujno domišljijo, neverjetno energijo in izbiro minimalističnih vendar učinkovitih odrskih sredstev. Vsi predmeti, ki se pojavijo na odru, so inteligentno uporabljeni, celo več, vsi zaživijo na odru svoje malo vendar celovito življenje. Znotraj igrivosti in preprostih, večinoma otroških pesmic, so znali poiskati pravo globino in duhovito razkrivali vse plasti in pomene še tako preproste poezije. Predstava nas je zapeljala, navdihnila in še nekaj dni, nas je zaradi nje, spremljala misel »če si srečen, daj z dlanjo udari v dlan.«

Dokumenti

15. Otroški festival gledaliških sanj-priznanja.docx (VND.OPENXMLFORMATS-OFFICEDOCUMENT.WORDPROCESSINGML.DOCUMENT 44,49 KB)
Te strani uporabljajo piškote (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotov.
Sprejmem